Iga Swiatek in Coco Gauff finalistki Roland Garrosa (daljše)

Prva igralka sveta, Poljakinja Iga Swiatek in 18-letna Američanka Coco Gauff sta finalistki drugega letošnjega turnirja za grand slam, odprtega prvenstva Francije v Parizu. Poljakinja je v polfinalu premagala Rusinjo Dario Kasatkino s 6:2 in 6:1, Američanka pa je bila boljša od Italijanke Martine Trevisan s 6:3 in 6:1.

V sobotnem finalu je nesporna favoritinja 21-letna Swiatekova, ki od februarja letos ni izgubila dvoboja. Zmaga proti Kasatkini, za katero je potrebovala le uro in šest minut, je bila že njena 34. v nizu.

Z zmago v finalu lahko Poljakinja izenači dosežek Venus Williams iz leta 2000, ki je med Wimbledonom in turnirjem v Linzu nanizala 35 zmag, še vedno pa bo precej oddaljena od rekordnih serij zmag.

Rekorderka je Martina Navratilova s 74 zaporednimi zmagami, druga je Steffi Graf s 66, na desetem mestu pa je na primer Chris Evert z 41 zaporednimi zmagami.

Poljakinja lahko postane prva igralka po Moniki Seleš (1991) z dvema naslovoma v Roland Garrosu pri enaindvajsetih letih. Prvega je prav v Parizu osvojila pred dvema letoma.

Na pesku Swiatkova letos še ni izgubila (15-0), v sedeminštiridesetih dvobojih v karieri na peščeni podlagi pa je bila slabša od tekmice zgolj šestkrat.

“Srečna sem zaradi zmage in hvaležna, da sem zdrava in da lahko igram. Vsak dvoboj skušam dojeti enako. Če bi si govorila, da me čaka najpomembnejši dvoboj sezone, bi stres negativno vplival na mojo igro,” je dejala Poljakinja.

Coco Gauff bo prvič v karieri zaigrala v finalu turnirja za grand slam. Pariz je njen najljubši kraj, saj je tu pred štirimi leti postala zmagovalka mladinskega OP Francije, lani pa je tu dosegla tudi do zdaj največji uspeh na najmočnejših turnirjih – četrtfinale.

Američanka zaseda 23. mesto na lestvici WTA, v karieri je osvojila dva turnirja WTA (Linz 2019, Parma 2021), njena najljubša podlaga pa je prav pesek. Lani je imela na primer na pesku razmerje zmag in porazov 16-4.

Gauffova letos v Parizu še ni izgubila niza in je hkrati druga najmlajša finalistka Roland Garrosa v tem stoletju po Kim Clijsters (2001).

“Sem kar malce v šoku. Sploh nisem vedela, kaj storiti, ko je bilo konec dvoboja,” je uvodoma povedala mlada Američanka, nato pa sproščeno nadaljevala: “Tu v Parizu se počutim odlično. Vse stvari gredo v pravo smer in komaj čakam, da se začne finale. Tako kot nisem bila nič nervozna pred današnjim dvobojem, mislim, da tudi v soboto ne bom. To je samo en dvoboj več v karieri.”

Danes je bil podeljen prvi naslov na letošnjem turnirju. Med mešanimi pari sta Japonka Ena Shibahara in Niozozemec Wesley Koolhof premagala norveško-belgijski par Ulrikke Eikeri/Joran Vliegen s 7:6 (5), 6:2.

* Izid, polfinale:
Iga Swiatek (Pol/1) – Daria Kasatkina (Rus/20) 6:2, 6:1;
Coco Gauff (ZDA/18) – Martina Trevisan (Ita) 6:3, 6:1.