Hurkacz zmagovalec mastersa v Šanghaju

Poljski teniški igralec Hubert Hurkacz je danes osvojil svoj drugi naslov na mastersih ATP. Hurkacz je v razburljivem finalu Šanghaja z nagradnim skladom 8.370.960 evrov s 6:3, 3:6 in 7:6 (8) premagal favoriziranega Rusa, petega nosilca Andreja Rubljova.

“Kakšna borba, še posebej čustvena,” je po uspehu dejal 26-letni Hurkacz. Enkrat v karieri je že zmagal na turnirju serije masters 1000; v Miamiju leta 2021. Rubljov se je po porazu razočarano z loparjem udaril po stegnu.

“Andrej, ti si fantastičen fant. Vsaka tekma s tabo je neverjetna,” je tekmecu dejal Hurkacz. To je bil njun peti medsebojni dvoboj, za Hurkacza pa tretja zmaga.

“Danes ima moja babica rojstni dan in zmago posvečam njej. Bilo mi je v veliko veselje igrati tukaj. Na koncu bi se rad zahvalil gledalcem. Ustvarili ste odlično vzdušje,” je dodal.

Dvoboj je bil sicer izjemno izenačen in odločen v šele v podaljšani igri tretjega niza, v katerem je imel Rubljov tudi meč-žogo. A Hurkacz je pokazal jeklene živce, ubranil zaključno žogo in dosegel enega največjih uspehov v karieri.

Za zmago na Kitajskem bo poljski igralec prejel ček za 1,26 milijona dolarjev (1,19 milijona evrov), Rubljov se bo moral zadovoljiti s polovico tega zneska.

Med kitajskim občinstvom, ki je bilo sicer precej naklonjeno Rusu, si je dvoboj ogledaltudi nekdanji prvi zvezdnik svetovnega tenisa, Švicar Roger Federer.

Z osvojenim sedmim naslovom v karieri se Hurkacz približuje prvi deseterici na svetovni lestvici in lahko upa tudi na nastop na zaključnem turnirju sezone ATP.

* Izid, Šanghaj, masters ATP (8.370.960 evrov):
– finale:
Hubert Hurkacz (Pol/16) – Andrej Rubljov (Rus/5) 6:3, 3:6, 7:6 (8).