Guverner Floride: Biden bi moral Đokoviću dovoliti nastop v ZDA

Guverner Floride Ron DeSantis je predsedniku Združenih držav Amerike Joeju Bidnu poslal pismo, v katerem ga je zaprosil, naj razveljavi prepoved, zaradi katere srbski teniški zvezdnik Novak Đoković ne sme nastopiti na turnirjih v ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prvi teniški igralec sveta je moral na začetku tedna uradno umakniti svojo prijavo za nastop na mastersu v kalifornijskem Indian Wellsu, saj s statusom necepljenega proti novemu koronavirusu nima pravice vstopa v ZDA.

Februarja se je 35-letni Beograjčan uradno obrnil na oblasti v ZDA, da mu izdajo posebno dovoljenje za vstop v državo, a mu tega niso dovolile.

ZDA bodo sicer maja odpravile prepoved za necepljene potnike, zaradi česar nadaljnji nastopi prek luže za prvega igralca sveta niso pod vprašajem.

DeSantis pa je v torkovem pismu Bidna pozval, naj že prej razmisli o prepovedi in Đokoviću dovoli nastop na mastersu v Miamiju. Ta se bo s kvalifikacijami začel 19. marca in trajal do 2. aprila.

“Ta prepoved je nepoštena, neznanstvena in nesprejemljiva,” je po poročanju dpa DeSantis zapisal v pismu, ki ga je objavil na družbenih omrežjih.

“Edina stvar, ki Đokoviću preprečuje sodelovanje na tem turnirju, je nenehno uveljavljanje zgrešene, neznanstvene in zastarele zahteve po cepljenju tujih potnikov proti novemu koronavirusu,” je dodal.

“Pozivam vas, da premislite. Čas je, da politiko pandemije pustimo ob strani in damo Američanom, kar hočejo – pustimo mu, da igra,” je še zapisal floridski guverner.

DeSantis po pisanju dpa velja za morebitnega republikanskega predsedniškega kandidata, ki bi se lahko, v kolikor bi premagal Donalda Trumpa za nominacijo med republikanci, pomeril z Bidnom na volitvah leta 2024.

Senator s Floride Marco Rubio in direktor turnirja v Indian Wellsu Tommy Haas sta že pred dnevi prav tako izrazila željo po razveljavitvi prepovedi.

Dvaindvajsetkratni zmagovalec turnirjev za grand slam je lani izpustil odprto prvenstvo Avstralije, potem ko je bil zaradi te težave izgnan iz dežele tam spodaj. Januarja letos se je tja vrnil in osvojil svoj deseti naslov v Melbournu, v finalu pa je premagal Grka Stefanosa Cicipasa.

Đoković v Indian Wellsu in Miamiju ni nastopal vse od leta 2019. V Kaliforniji je slavil petkrat, na Floridi pa šestkrat.