Grega Žemlja po zmagi Slovenije s 3:1 proti Paragvaju: “To je en skupek mladosti, želje in izkušenj”

Dvoboj svetovne skupine II Davisovega pokala med Slovenijo in Paragvajem se je končal po štirih tekmah. Najprej sta do zmage med posamezniki prišla Tom Kočevar Dešman in Bor Artnak, prvi pa je nato zmagal z Maticem Špecom še v igri dvojic. S tem je bil dvoboj odločen, vendar so morali po pravilih odigrati še en dvoboj. Z zmago se je Slovenija uvrstila v kvalifikacije za svetovno skupino I. Naslednji dvoboj jo najverjetneje čaka marca 2022.

PORTOROZ, SLOVENIA – SEPTEMBER 18: Sebastian Dominko, Bor Artnak, Matic Spec and Tom Kocevar Desman of Team Slovenia celebrate at Davis Cup World Group II – Slovenia vs Paraguay at SRC Marina, on September 18, 2021 in Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Najprej je na igrišče prišel prvi slovenski igralec Tom Kočevar Dešman. V tej vlogi je nastopil po odpovedih Aljaža Bedeneta, Blaža Role in Blaža Kavčiča. Izkušeni vodja ekipe ni razočaral in brez večjih težav Sloveniji priboril prvo točko. 23. mladinca sveta Adolfa Daniela Valleja je premagal s 6:2 in 6:2. “Zmaga, ki je zelo pomembna. Led je prebit, kar bo lažje za Bora. Čaka ga namreč prvi nastop v Davisovem pokalu. Glede nepoznavanja naših tekmecev pa lahko rečem, da je to Davisov pokal, tu moraš biti vedno previden. Vallejo je dober mladinski igralec. Vsako tekmo je potrebno vzeti resno in osredotočeno. To mi je uspelo in prišel sem do pričakovane zmage. Tekmo sem imel ves čas pod kontrolo,” je takoj po dvoboju dejal Kočevar Dešman.

Drugi dvoboj je bil bolj izenačen, mladi Bor Artnak je prvi niz sicer izgubil s 6:1, v nadaljevanju pa je zaigral veliko bolje. Drugi niz je dobil s 6:3, tretjega pa s 6:2. “Priznam, da sem bil na začetku malce zategnjen. Zdi se mi, da sem začel z napačno taktiko. Mislil sem, da je tekmec slabši na bekendu. V prvem nizu mi je stopil v bekend, moja žoga s forehandom je bila prepočasna. To sem v drugem nizu popravil. S kapetanom sva se odločila, da bo moja žoga bolj prodorna. Začel sem diktirati igro. Vesel sem, da sem zaigral na tako pomembni tekmi pred tolikšnim številom gledalcev. Po izgubljenem nizu sem si rekel, da ni velike razlike med nama. Ko sem povedel v drugem nizu s 3:0 sem vedel, da bom zmagal. Od malih nog sem si želel igrati za Slovenije v Davisovem pokalu. Ko me je Grega Žemlja vpoklical v reprezentanco, sem bil noro srečen. Ko mi je povedal, da bom igral celo drugi dvoboj, pa skoraj nisem mogel verjeti,” je dejal Artnak, ki je bil v nadaljevanju v vlogi navijača. Teh je bilo v Teniškem centru Portorož veliko, tako da sta imela naša igralca tudi v igri dvojic bučno podporo.

Za Slovenijo sta skupaj zaigrala Tom Kočevar Dešman in Matic Špec. Paragvajska tekmeca jima nista bila kos in po treh dvobojih je bilo jasno, da je Slovenija zmagala. “To je en skupek mladosti, želje in izkušenj. Ko se vse to poveže v celoto lahko dobimo lep dogodek, dobro ekipo in uspešen rezultat. Verjamem, da jim bo ta izkušnja pomagala v prihodnosti. Imeli smo tri debitante. Za vse je bilo to nekaj novega. Artnak naprimer je tekmovalno zelo dober, teniško pa bo potrebno še delati. Vsak se mora zavedati, da je pot do profesionalne kariere še dolga. Že nekaj časa sem trener, ampak nekaj nervoze mora biti. To sem tudi rekel igralcem, če ni pozitivne treme potem nekaj ni prav. Nastopanje za reprezentanco je posebna čast, “ je dejal rekordor po številu nastopov v Davisovem pokalu Grega Žemlja, za katerega pa je bil to prvi nastop na klopi kot kapetan. Zadnji dvoboj je odigral Sebastian Dominko, dobil prvi niz, nato pa je odločitev padla po super tie-break, ki ga je z 10:7 dobil Paragvajec.

Davisov pokal, svetovna skupina II
SLOVENIJA – PARAGVAJ 3:0
Kočevar Dešman – Vallejo 6:2, 6:2
Artnak – Vergara Del Puerto 1:6, 6:3, 6:2
Dešman/Špec – Vallejo/Vergara del Puerto 6:2, 6:2
Dominko – Escurra Isnardi 6:4, 3:6, 7:10