Fonzi Hribar: “Pri meni so otroci na prvem mestu”

V FB pogovoru v projektu Teniško aktivni! je bil gost teniški trener Franci Hribar. Teniška javnost ga pozna enostavno kot Fonzi. Hribar, ki je v tenisu že skoraj 30 let, je vodja teniškega kluba Center Court, ki je trenutno tretji najuspešnejši klub v Sloveniji.

Franc Hribar

V TK Center Court trenutno trenira nekaj več kot 50 otrok, 40 od tega vsak dan. V njem deluje pet stalnih trenerjev, ob tem pa prav zdaj iščejo še dva. “Klub je star 5 let. V tem času nikoli nismo bili slabši kot četrti. To ni zaradi mene, ampak otrok. Naš klub je malce drugačen. Tukaj niso trenerji na prvem mestu, tu so na prvem mestu otroci. Podpiramo jih, porivamo jih naprej in to potem klubu prinese takšno uvrstitev, ki je res lepa. Jaz sem dovolj otročji, da znam otroke navdušiti. To pa je bistveno za naš klub. V našem klubu ni otrok, ki ne bi želeli trenirati vsak dan. Tisti, ki pri nas začenjajo z igranjem jih najprej poizkusimo navdušiti. Navdušimo jih, da res želijo hoditi na trening. Trenutno lahko iz drugega kluba vzamemo le tiste, ki si želijo sami trenirati, ne pa, da je to želja njihovih staršev. To je edini pogoj, ki ga imamo, da vzamemo novega otroka v klub. Včasih rečem, da so starši nujno zlo. Moram priznati, da mi gre z njimi slabše kot z njihovimi otroki. Z njimi nimam nikoli težav. S starši pa sem iskren in direkten. Trenutno tudi z njimi sicer nimamo nobenih težav. Marsikdo morda ni zadovoljen, a se vedno pogovorimo. Če kdo želi oditi iz kluba ima proste roke. Ti rezultati niso moji rezultati, to so rezultati otrok. Nas ne zanima s kakšnim avtom se otroci pripeljejo na trening. Tukaj smo vsi enaki. Pri nas se otroci lahko hvalijo samo s svojimi rezultati. Rezultati, ki so jih sami dosegli. Lahko se hvalijo tudi s svojimi ocenami v šoli. Jaz kot trener, kljub uspehom doma in v tujini, pa se nimam pravice hvaliti s tem. To so njihovi rezultati,” je razložil svojo filozofijo Fonzi in nadaljeval: ”Tenis mora biti otrokova zgodba. Ko se vplete starš ta zgodba počasi zvodeni. To postane potem starševa zgodba. Otrok, ki ne sme sam med tekmo sprejemati odločitev na igrišču, medtem ko jih mora okrog 300 na tekmo, vsak udarec je odločitev, in če ob tem nima podpore staršev, da otrok na primer ves čas razmišlja, kaj bo rekel starš, če ne bo zadel žoge, je zgodba tukaj končana. Večina pa se tega ne zaveda.”

V teniškem klubu so prve teniške korake storili številni uspešni igralci in igralke, zdi pa se, da so se Fonziju najbolj zasvetile oči pri omembe Ele Nale Milič: ”Ela Nala Milič je posebna punca in šele nato posebna igralka. Popolna profesionalka. Moja leta z njo so bila fenomenalna. Ravno toliko, kot sem jo jaz naučil, sem se tudi sam naučil od nje. Cela družina Milič je takšna, kot mora biti. Za tenis dajejo vse. Res si želim, da bi nekoč zmagala turnir za grand slam. Da bi lahko pokazal video iz mladosti, da bi lahko rekel, da sem tudi jaz nekaj malega prispeval k temu. Komaj čakam, da uspe. In seveda, še kdo drug.”

Še več zanimivih odgovorov pa vam ponujamo v tem POSNETKU.