Finalni turnir pokala Billie Jean King Cup v Glasgowu

V Glasgowu bo od 8. do 13. novembra potekal zaključni turnir letošnjega pokala Billie Jean King, je danes sporočila Mednarodna teniška zveza (ITF). Dvoboji bodo potekali na trdi podlagi na igriščih v dvorani Emirates Arena. Velika Britanija bo že četrtič gostila finale ženskega ekipnega tekmovanja, prej pokala federacij.

Na finale so se uvrstile gostiteljice Velika Britanija ter Avstralija, Belgija, Kanada, Češka, Italija, Kazahstan, Poljska, Španija, Slovaška, Švica in ZDA.

Ekipe bodo igrale v štirih skupinah po tri, štirje zmagovalci skupin se uvrstijo v polfinale.

Slovenija se je aprila z ekipo, ki jo na igrišču vodita Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, uvrstila v svetovno skupino, kjer je bila nazadnje leta 2012. Tekmovanje se je tedaj imenovalo pokal Fed, razlika pa je tudi v tem, da se zdajšnji pokal Billie Jean King (preimenovan 2020) igra po nekoliko drugačnem sistemu.

Slovenija se je uvrstila med 26 najboljših reprezentanc na svetu, ki so bile prej razdeljene v dve svetovni skupini, zdaj pa je zveza ITF zaradi uvedbe zaključnega turnirja to skupino v novi sezoni razdelila na kvalifikacije (november 2022), izločilne boje (april 2023) in zaključni turnir 12 najboljših ekip (november 2023).