Evropski poletni pokali: Neporaženi Slovenci navdušujejo v Valenciji, Slovenke v Sloboziji do dveh zmag

Na kar osmih različnih lokacijah po Evropi se je s torkovim programom zaključil redni del evropskih poletnih pokalov, ki potekajo pod okriljem Tennis Europe. Slovenska deška zasedba se je s 100-odstotnim izkupičkom prebila v zaključno fazo prvenstva, izkazale so se tudi deklice. 

Maksim Despotović, Žiga Šeško in Svit Suljić v spremstvu Matjaža Pogačnika.

V Valencijo, kjer bodo potekale tudi tekme zaključne faze tekmovanja, so se v spremstvu trenerja Matjaža Pogačnika podali Maksim Despotović, Žiga Šeško in Svit Suljić.

Že v uvodnem dnevu so se predstavili vsi trije igralci, ki so s skupnimi močmi prepričljivo s 3:0 v zmagah ugnali Norveško. Sledila je ključna tekma v boju za mesto na zaključnem turnirju, nasproti so stali Švedi. Šeško je v 2. tekmi dvoboja z zanesljivo zmago poskrbel, da so zmagovalca odločile dvojice. Tam sta moči združila Svit in Žiga, ki sta odločilni dvoboj dobila s 7:5 in 6:4.

Za konec skupinskega dela tekmovanja so Slovenci z 2:1 v zmagah premagali še Romune in tako zasedli končno 1. mesto v skupini D. S tem so si izborili mesto na zaključnem turnirju najboljših osmih držav, ki se bodo za medalje merile prav v Valenciji. Ob Sloveniji bodo tam nastopile še reprezentance Avstrije, Bolgarije, Nemčije, Velike Britanije, Italije, Romunije in Švice. 

Evropski poletni pokali

Dečki U14 – Valencija
(Skupina D, Španija, pesek)

Četrtfinale: Slovenija – Norveška 3:0
Polfinale: Slovenija – Švedska 2:1
Finale: Slovenija – Romunija 2:1


Slovenke so po uvodnem porazu pokazale pravi karakter in zabeležile dve zmagi. (Foto: TE)

Dober vtis so v skupinskem delu evropskih poletnih pokalov pustila tudi slovenska dekleta, ki so pod vodstvom Marka Potiska nastopale v romunski Sloboziji. Loparje so za Slovenijo vihtele Beti Butina Jazbec, Zoja Peternel in Alja Senica. 

V uvodnem obračunu so Slovenke morale priznati premoč Švedski in tako ostale brez možnosti za mesto na zaključnem turnirju najboljših reprezentanc v Evropi. To slovenske igralke ni spravilo iz tira, kar so dokazale že na naslednjih dveh obračunih. Najprej so s 3:0 ugnale izbrano vrsto Bosne in Hercegovine, nato pa v boju za končno 5. mesto v skupini z 2:1 še ekipo Portugalske.

Deklice U14 – Slobozija
(Skupina D, Romunija, pesek)

Četrtfinale: Slovenija – Švedska 0:2
Za razigravanje: Slovenija : BIH 3:0
Za razigravanje: Slovenija : Portugalska 2:1