Dvoboj generacij Alcaraz – Đoković tudi za številko ena

V finalu tretjega grand slama sezone v Wimbledonu se bosta pomerila najboljša igralca na svetu, 20-letni prvi nosilec Carlos Alcaraz iz Španije ter rekorder s 23 osvojenimi grand slami, srbski as Novak Đoković. Obračun generacij, ki se bo začel ob 15. uri, bo dal tudi odgovor, kdo bo v ponedeljek na vrhu posodobljene lestvice ATP.

Šestintridesetletni Beograjčan je to sezono osvojil oba grand slama, tako odprto prvenstvo Avstralije kot Rolland Garros, z morebitno zmago na sveti travi v Wimbledonu pa bi imel po letu 2021 že drugič v karieri priložnost, da si zagotovi sezonski grand slam na OP ZDA.

Obenem je drugopostavljeni Srb v lovu na absolutni rekord po številu osvojenih grand slamov. S 24 naslovi namreč vodi Avstralka Margaret Court, ki pa je 13 od teh osvojila pred odprto ero tenisa (1968). Đoković je s 23 lovorikami najuspešnejši v moški konkurenci, potem ko se je z zmago v Parizu pred dobrim mesecem dni odlepil od Španca Rafaela Nadala (22).

Tudi Nadalov rojak Alcaraz se je že vpisal na seznam zmagovalcev turnirjev za grand slam. Edinega doslej je osvojil lani na OP ZDA v New Yorku, ko je premagal Norvežana Casperja Ruuda. Letošnji Wimbledon je zanj šele četrti travnati turnir v karieri, z uvrstitvijo v finale pa je postal najmlajši finalist po Nadalu leta 2006.

Dvajsetletnik iz Murcie je nazadnje proti Đokoviću igral v polfinalu OP Francije, ko po izenačenju na 1:1 v nizih takrat zaradi krčev ni več nudil dostojnega odpora Srbu. Vse od takrat mladi Španec dela tudi s psihologom, da bi se v prihodnosti izognil podobnim težavam. Današnja finalista sta sicer odigrala še en medsebojni dvoboj, lani v Madridu ga je dobil Alcaraz po treh nizih.

Finale sta si zagotovila po zanesljivih predstavah v petek. Đoković je v prvem polfinalu s 6:3, 6:4, 7:6 (4) ugnal Italijana Jannika Sinnerja, Alcaraz pa je bil s trikrat po 6:3 boljši od Rusa Danila Medvedjeva.