Đokoviću ugodilo sodišče, za zdaj lahko ostane v Avstraliji (zbirno)

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković se lahko po današnji odločitvi avstralskega zveznega prizivnega sodišča prosto giba po Avstraliji. Sodišče je razveljavilo preklic njegove vize in avstralski vladi naročilo takojšen izpust srbskega teniškega zvezdnika iz pridržanja za tujce. Vlada ob porazu na sodišču sicer ni nujno rekla zadnje o primeru.

Sodišče je danes okoli 7.30 po slovenskem času odločilo v prid Đokoviću v primeru vladnega preklica njegove vize za vstop v Avstralijo. Svojo odločitev je obrazložilo predvsem z dejstvom, da srbski zvezdnik po zadržanju na letališču ni imel dovolj časa, da bi se posvetoval s pravnimi strokovnjaki glede preklica vize.

Đoković je v prvi izjavi po koncu postopka izrazil hvaležnost, da mu je uspelo s pritožbo. V tvitu je zapisal, da bo “ostal in poskušal tekmovati” na odprtem prvenstvu Avstralije, ki se začne čez natančno teden dni. “Ostajam osredotočen na to. Sem sem priletel, da bi igral na enem od največjih turnirjev na svetu, ki se odvija pred izjemnimi navijači,” je dodal.

V predstavitvi stališč pred sodiščem je pravna ekipa 34-letnega prvega igralca sveta dejala, da mejna policija ni pravočasno obvestila Srba, da bo vlada preklicala njegovo vizo. Izpostavil je še po njihovem mnenju več postopkovnih napak na letališču, kjer so tenisača sprva zadrževali in mu nato preprečili vstop v državo.

V odgovoru na navedbe igralčevih zagovornikov je vladna stran, ki jo je zastopal pravobranilec Christopher Tran, trdila, da Đokovićeva nedavna okužba z dne 16. decembra ne izpolnjuje pogojev za zdravstveno izjemo pri vstopu v državo, saj okužba z novim koronavirusom ne pomeni hkrati tudi prebolevnosti covida-19. Ob tem je namignil, da gre v primeru Đokovića tudi za neskladnost pri datumih, do katerih bi moral Đoković predložiti ustrezne dokaze o izjemi.

Medtem so avstralski mediji danes objavili vladne prepise pogovorov med Đokovićem in uradniki na melbournskem letališču po prihodu v sredo. Ti razkrivajo, kako je moral tenisač brez stikov s pravniki zagotoviti tehtne razloge za preprečitev preklica vize ob 4. uri zjutraj po avstralskem času, potem ko so mu odvzeli telefon.

Uradniki so mu dali 20 minut časa, da zagotovi dokaze, ki jih je imel spravljene na računalniku in ki bi mu jih lahko priskrbel odvetnik, v kolikor bi ga lahko poklical. V vsej zmedi 34-letni Beograjčan ni več razumel, kaj sploh želijo od njega ter kaj sploh še lahko stori oz. pove, da dokaže, da je do prihoda v Avstralijo prišel po vzpostavljenih pravilih.

Po preklicu vize so ga v zgodnjih urah v četrtek nato odpeljali v hotel za tujce, kjer je prebival do današnje sodbe, grozil pa mu je izgon iz države.

Da bi lahko odločitev šla v prid Đokoviću, je bilo slutiti že med zaslišanjem, ko je sodnik Anthony Kelly oblasti pozval, da tenisaču omogočijo spremljanje sojenja z lokacije po lastni izbiri, in se vprašal, kaj še bi lahko Đoković sploh storil za prihod v Avstralijo.

Zvezna vlada se je v popoldanskih urah po lokalnem času nato odločila, da v postopku ne bo še bolj podrobno zagovarjala svojih trditev za preklic vize, s tem pa je omogočila izdajo sodbe v prid Đokoviću. A zapleta z Đokovićevim prihodom v Avstralijo sicer ni nujno konec, saj je Tran dodal, da vlada še ni izčrpala vseh svojih ukrepov.

Minister za priseljenske zadeve Alex Hawke ima po vladinem mnenju namreč še vedno izvršna pooblastila za izgon 34-letnega Beograjčana iz države. Tega po koncu današnjega dne v deželi tam spodaj minister ni storil, je pa v izjavi za javnost njegovo ministrstvo dejalo, da si to pravico še naprej pridržuje.

Đoković je po več kot štirih dneh lahko končno zapustil hotel Park za tujce v Melbournu.

V tem avstralskem mestu se je pred objektom, v katerem deluje pravna ekipa prvega loparja sveta, čez dan zbralo več sto njegovih privržencev, ki so z navdušenjem sprejeli odločitev sodišča. Na koncu je proti množici morala ukrepati policija, ko je nastala gneča okoli vozila, v katerem naj bi se domnevno nahajal Srb.

Sodno zmago Đokovića so proslavili tudi v Srbiji, kjer se je v prestolnici v podporo tenisaču znova zbrala tudi njegova družina. Srbski mediji so v prvih odzivih govorili o veliki zmagi 20-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam. “Velika zmaga za Srbijo in Novaka Đokovića,” je pod naslovom Zmaga zapisala Republika. “Zmaga kariere za Novaka Đokovića,” pa so izpostavili pri Srbija danas.

Medtem so se na dogajanje odzvali tudi avstralski mediji, ki ga vidijo predvsem kot kapitulacijo vladne stvari v sodnem primeru. Izpostavili so, da se je na koncu izkazalo, da je pravila kršila mejna policija in ne Đoković. Z njegovo prisotnostjo pa bo po njihovem mnenju OP Avstralije zanimivejši, kot bi bil brez njega.

O odločitvi sodišča je za medije v Avstraliji spregovoril tudi španski teniški igralec Rafael Nadal, ki je sodbo označil za pravično. “Ne glede na to, ali se strinjam z Đokovićem glede nekaterih stvari ali ne, pravica je spregovorila in rekla, da lahko nastopi na OP Avstralije … To je najbolj pravična odločitev. Želim mu veliko sreče,” je dejal po poročanju France24.