Đokoviću se izmika tudi Roland Garros

Vse kaže, da se srbskemu teniškemu igralcu Novaku Đokoviću lahko izmakne tudi nastop na odprtem teniškem prvenstvu Francije v Parizu. Tamkajšnja ministrica za šport Roxana Maracineanu je v nedeljo zvečer poudarila, da vse omejitve za necepljene proti covidu-19 veljajo tudi za vse športne objekte v Franciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je povedala, morajo gledalci in športniki za vstop v športne objekte dokazati, da so “cepljeni ali pa bolezen preboleli,” je na tviterju zapisala ministrica. Omejitve je dokončno potrdil tudi francoski parlament.

Z novo ureditvijo bodo v Franciji zdajšnje “zeleno potrdilo”, ki ponuja dokaz o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testiranju spremenili. Po novem negativni test ne bo več dovoljeval obiska številnih objektov, tudi športnih, v veljavo pa bo stopilo “cepilno potrdilo”. Sprememba bo bržkone začela veljati že to soboto.

Đoković, ki ni cepljen, je kot zdravniška izjema želel z negativnim testom vstopiti v Avstralijo in nastopiti na odprtem prvenstvu v Melbournu, ki se je začelo danes. Po večdnevnem zapletu so avstralske oblasti igralca v nedeljo izgnali iz države.

Že dan prej so organizatorji teniškega odprtega prvenstva Francije za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili, da se dogovarjajo s tamkajšnjimi oblastmi ter zdravstvenimi organi glede posebnih dovoljenj in vzpostavitev zdravstveno nadzorovanega okolja za nastop necepljenih teniških igralcev na Rolandu Garrosu.

Maracineanujeva pa je še pretekli teden razglabljala o vzpostavitvi zdravstveno nadzorovanega mehurčka, ki bi necepljenim igralcem omogočil igranje na pariškem rdečem pesku, a očitno so se kriteriji v zadnjih dneh spremenili.

Med necepljenimi so po podatkih Združenja profesionalnih teniških igralcev (ATP) le trije predstavniki najboljše stoterice lestvice ATP.