Đokovića do desetega naslova v Melbournu loči še en dvoboj

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je drugi finalist odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V polfinalu je s 7:5, 6:1, 6:2 po dveh urah in 20 minutah ugnal Američana Tommyja Paula. Đokoviću bo rekordno 22. slavje na turnirjih za grand slam in že deseto v prav toliko finalnih nastopih na OP Avstralije skušal preprečiti Grk Stefanos Cicipas.

Atenčan je v prvem polfinalu po štirih nizih premagal Rusa Karena Hačanova s 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3 in se prvič uvrstil v finale OP Avstralije.

Ta bo med tretjim nosilcem Cicipasom ter četrtopostavljenim Đokovićem na sporedu v nedeljo ob 9.30. Doslej sta se med sabo pomerila 12-krat, desetkrat pa je bil boljši Beograjčan, od tega na zadnjih devetih obračunih.

Zmagovalec 21 turnirjev za grand slam, z enim več bi se na vrhu večne lestvice izenačil s Špancem Rafaelom Nadalom, je pred dobrim letom in pol dobil tudi finale na Rolandu Garrosu, kar ostaja edini nastop Cicipasa na zadnji stopnički turnirjev velike četverice.

Tam je zdaj 24-letni Atenčan že vodil z 2:0 v nizih, a moral na koncu vseeno priznati premoč enajst let starejšemu tekmecu.

Ta se je moral v današnjem drugem polfinalnem obračunu pošteno potruditi, čeprav izid tega ne kaže. V prvem nizu in polovici drugega ni blestel. Sploh v prvem je bil vidno razburjen in delal ogromno neizsiljenih napak. Zgolj v prvem nizu, v katerem je vodil že s 5:1, jih je napravil 24.

Tudi do tega vodstva 35-letni Beograjčan ni deloval tako sveže kot v osmini finala ter četrtfinalu. Paul je to izkoristil in s pogumno igro izenačil na 5:5. S tretjim odvzemom servisa pa je vendarle devetkratni zmagovalec Melbourna postavil stvari na svoje mesto.

V drugem nizu se kljub dobremu začetku 25-letnika iz Boce Ratona na izidu to ni poznalo. Đoković je v tretji igri ubranil tri žogice za “break” tekmeca ter nato še naslednji dve za vodstvo s 5:0. Igral je vse bolje, formo pa prenesel tudi v tretji niz.

V njem je v prvem medsebojnem obračunu proti Američanu pokazal vse svoje mojstrstvo in zaigral odločneje in predvsem bolj sproščeno. Paul je lahko le nemočno spremljal predstavo Srba, ki je dobil še 27. zaporedni posamični obračun v Melbournu. S tem je popravil doslej najboljšo znamko Američana Andreja Agassi (26).

Đoković bo v nedeljo v 132. finalu, 33 od teh je odigral na turnirjih velike četverice, lovil 93. turnirsko zmago v karieri, Cicipas pa bo lovil jubilejni deseti naslov, v finalu bo igral 25.

* Izidi:
– Melbourne, grand slam (49,2 milijona evrov):
– moški, polfinale:
Stefanos Cicipas (Grč/3) – Karen Hačanov (Rus/18) 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3;
Novak Đoković (Srb/4) – Tommy Paul (ZDA) 7:5, 6:1, 6:2.