Đokovića do desetega naslova v Melbournu loči še en dvoboj (dopolnjeno)

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je drugi finalist odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V polfinalu je s 7:5, 6:1, 6:2 po dveh urah in 20 minutah ugnal Američana Tommyja Paula. Đokoviću bo rekordno 22. slavje na turnirjih za grand slam in že deseto v prav toliko finalnih nastopih na OP Avstralije skušal preprečiti Grk Stefanos Cicipas.

Atenčan je v prvem polfinalu po štirih nizih premagal Rusa Karena Hačanova s 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3 in se prvič uvrstil v finale OP Avstralije.

Ta bo med tretjim nosilcem Cicipasom ter četrtopostavljenim Đokovićem na sporedu v nedeljo ob 9.30. Doslej sta se med sabo pomerila 12-krat, desetkrat pa je bil boljši Beograjčan, od tega na zadnjih devetih obračunih.

Zmagovalec 21 turnirjev za grand slam, z enim več bi se na vrhu večne lestvice izenačil s Špancem Rafaelom Nadalom, je pred dobrim letom in pol dobil tudi finale na Rolandu Garrosu, kar ostaja edini nastop Cicipasa na zadnji stopnički turnirjev velike četverice.

Tam je zdaj 24-letni Atenčan že vodil z 2:0 v nizih, a moral na koncu vseeno priznati premoč enajst let starejšemu tekmecu.

Ta se je moral v današnjem drugem polfinalnem obračunu pošteno potruditi, čeprav izid tega ne kaže. V prvem nizu in polovici drugega ni blestel. Sploh v prvem je bil vidno razburjen in delal ogromno neizsiljenih napak. Zgolj v prvem nizu, v katerem je vodil že s 5:1, jih je napravil 24.

Tudi do tega vodstva 35-letni Beograjčan ni deloval tako sveže kot v osmini finala ter četrtfinalu. Paul je to izkoristil in s pogumno igro izenačil na 5:5. S tretjim odvzemom servisa pa je vendarle devetkratni zmagovalec Melbourna postavil stvari na svoje mesto.

V drugem nizu se kljub dobremu začetku 25-letnika iz Boce Ratona na izidu to ni poznalo. Đoković je v tretji igri ubranil tri žogice za “break” tekmeca ter nato še naslednji dve za vodstvo s 5:0. Igral je vse bolje, formo pa prenesel tudi v tretji niz.

V njem je v prvem medsebojnem obračunu proti Američanu pokazal vse svoje mojstrstvo in zaigral odločneje in predvsem bolj sproščeno. Paul je lahko le nemočno spremljal predstavo Srba, ki je dobil še 27. zaporedni posamični obračun v Melbournu. S tem je popravil doslej najboljšo znamko Američana Andreja Agassi (26).

“Seveda nisi tako svež kot na začetku turnirja. Veliko ur na teden garamo v fitnesu in opravimo ogromno dela, da lahko igramo na pet nizov. Vem, kaj lahko pričakujem od sebe. V takšnem položaju sem bil že ničkolikokrat,” je po slabšem začetku dvoboj sprva ocenil Đoković.

“Veliko točk pošteno čutiš v nogah, vsaj v prvem nizu je bilo tako. Ostal sem osredotočen in vesel sem, da mi je uspelo priti še v en finale,” je še dodal. Srb je v prvih izjavah pohvalil svojega finalnega tekmeca, pričakuje pa zahteven dvoboj.

“Najini dvoboji so vedno zelo zahtevni, čustveni. Stefanos je eden najbolj zanimivih fantov na turneji zaradi vsega, kar ga zanima zunaj igrišč … In seveda popolne pričeske. Spoštujem ga. Za oba pa bo nedelja zgolj posel in naj zmaga najboljši,” je pripomnil Beograjčan. Pred natanko 15 leti je slavil svoj prvi naslov na turnirjih za grand slam prav v Melbournu.

“Imam kar dobro in bujno domišljijo, a tega si nikoli ne bi mogel predstavljati. Resnično sem hvaležen, cenim vsak tak trenutek. Na igrišču si sicer sam, vsa odgovornost je na tebi, vsa slava gre tebi, a te zmage so plod dela celotne ekipe. Brez njih me ne bi bilo tukaj,” je še zaključil 35-letnik.

Đoković bo v nedeljo v 132. finalu, 33 od teh je odigral na turnirjih velike četverice, lovil 93. turnirsko zmago v karieri, Cicipas pa bo lovil jubilejni deseti naslov, v finalu bo igral 25.

* Izidi:
– Melbourne, grand slam (49,2 milijona evrov):
– moški, polfinale:
Stefanos Cicipas (Grč/3) – Karen Hačanov (Rus/18) 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3;
Novak Đoković (Srb/4) – Tommy Paul (ZDA) 7:5, 6:1, 6:2.