Đoković in Kyrgios za naslov v Wimbledonu

Srb Novak Đoković in Avstralec Nick Kyrgios bosta danes ob 15. uri prekrižala loparje v finalu tretjega grand slama sezone v Wimbledonu. Srb se bo potegoval za 21. naslov na turnirjih velike četverice, Avstralec pa bo prvič v karieri nastopil v finalu grand slama.

Đoković je v finale prišel z zmago proti domačinu Cameronu Norrieju s 3:1, Kyrgios pa je napredoval brez boja, saj je moral Rafael Nadal predati polfinalni obračun zaradi poškodbe trebušne prepone.

Čeprav se v finalu ne bosta srečala najtrofejnejša aktivna tenisača zadnjih let – Nadal bi imel možnost za 23. grand slam naslov in tretji v tem letu, bo finale zagotovo zanimiv. Đoković in Kyrgios imata na račun slednjega burno zgodovino.

Začela se je pred leti, ko je “bad boy” ali poredni deček tenisa, za kar velja 27-letni Kyrgios, začel zbadati tedaj prvega igralca sveta. V nos so mu najprej šle zahvale Đokovića publiki ob zmagah.

“Mislim, da je njegovo pošiljanje srčkov publiki patetično. Ima obsesijo, da mora biti ljubljen povsod, kamor pride. Želi biti kot Roger Federer, kar pa mu ne bo nikoli uspelo,” je bila prva puščica.

Takoj za tem je sledila naslednja. V 2017 je namreč Kyrgios dobil dva dvoboja proti Đokoviću, kar sta še vedno edina njuna obračuna na turnirjih ATP. V Acapulcu ga je dobil s 7:6, 7:5, v Indian Wellsu pa 6:4, 7:6.

“Oprosti Novak, če hočeš biti GOAT (Greatest Of All Time), me moraš premagati. Igrala sva dvakrat in dvakrat si izgubil. To je smešno glede na trud, ki ga jaz vlagam v tenis, in na delo in napore, ki si jih ti pripravljen sprejeti,” je nadaljeval drzni Avstralec.

Đoković javno ni polemiziral, njun odnos pa se je drastično spremenil ob letošnjem turnirju v Avstraliji, na katerem Srb ni smel nastopiti zaradi covidnih protokolov. Kyrgios je bil namreč eden redkih, ki je stopil na stran Đokovića in ostro napadel domačo vlado.

Za 35-letnega Đokovića bo to 32. nastop v finalih turnirjev za grand slam. V finalih Wimbledona ima razmerje 6-1, edini poraz je doživel 2013 proti Andyju Murrayju. Zadnji finale, ki ga je igral proti igralcu izven top 10 na svetu – Kyrgios je 40., je bil v Melbournu 2008, ko mu je nasproti stal Jo-Wilfried Tsonga (38.). Tedaj je Đoković osvojil svoj prvi grand slam.

Nick Kyrgios bo prvi nepostavljeni igralec, ki se bo v Wimbledonu boril za naslov, po rojaku Marku Philippoussisu, ki je 2003 izgubil z Rogerjem Federerjem. Hkrati je prvi finalist iz Avstralije po Lleytonu Hewittu 2005.