Danes v New Yorku na igrišče Juvanova in Zidanškova, jutri še Hercogova

Na OP ZDA bodo v glavnem žrebu med posameznicami nastopile tri Slovenke, moški del turnirja pa bo minil brez slovenskega predstavnika. Tamara Zidanšek in Kaja Juvan igrata danes, Polona Hercog pa bo prvi dvoboj v New Yorku odigrala jutri.

Tamara Zidanšek (40. WTA) se bo v prvem kolu pomerila z Američanko Bernardo Pero (85. WTA). Oba dosedanja dvoboja je dobila Američanka, enega tudi letos na pesku v Rimu. “Proti njej sem igrala na Kitajskem in v Rimu. Prvega dvoboja se niti ne spomnim, v italijanski prestolnici pa nisem bila najbolje pripravljena. Vem, kako igra in kaj lahko pričakujem. Mi smo pripravljeni, pripravljena je tudi taktika. Morda je malce drugače le to, ker igra z levo roko,” je o tekmici dejala Zidanškova.

Tamara Zidanšek začenja proti Bernardi Pera. (Foto: SPORTIDA)

Zidanškova je julija dobila turnir serije WTA v Lozani, na obeh turnirjih na ameriški turneji pa je izpadla v prvem kolu. Na OP ZDA je v glavnem turnirju nastopila dvakrat (2018,2019), v obeh primerih pa je izpadla v prvem kolu: “Gre za nek začetek cikla na trdi podlagi. Imam občutek, da sem vsak dan boljša. Treba se je privaditi. Občutki so iz dneva v dan boljši, na dan tekme bodo še boljši. Pripravljena sem. Na igrišču moram pokazati to, kar smo delali na treningih.” Ob tem je v Slovenijo poslala tudi vabilo za turnir serije WTA v Portorožu. “Na Obali sem trenirala pred odhodom v ZDA. Začutila sem igrišče, tako da se veselim turnirja pred domačimi gledalci,” je dejala Zidanškova. “Tamara je že nekaj časa v ZDA. Rezultatsko za zdaj ni najbolj uspešna, vendar je pomembno, da se razvija njena igra. Njena najboljša podlaga je pesek. Na trdi podlagi kot majhna ni trenirala in zdaj to lovimo. Moram pa reči, da napreduje. Pomembno pa je, da tudi sama verjame, da je to lahko njena podlaga. Občutki so dobri. Tekmico pozna, mi pa bomo poizkušali najti njene šibke točke,” je dodal njen trener in manager Marjan Čuk.

Tekmica Kaje Juvan (109. WTA) bo Britanka Heather Watson (64. WTA). 29- letna Watsonova je leta 2009 zmagala na mladinskem OP ZDA, na lestvici WTA pa je bila najvišje uvrščena na 38. mesto: ”Ne poznam je dobro. Nisem še igrala proti njej. Gledala sem sicer nekaj njenih tekem, vendar ne vem, kako igra. Pripravili se bomo s pomočjo posnetkov.” Kaja Juvan je pred prihodom v New York igrala na turnirju v Clevelandu, kjer je bila v prvem kolu od nje boljša Darja Kasatkina. Na začetku meseca je v Romuniji prišla do prve zmage na turnirju WTA v dvojicah. “Počutim se dobro. V zadnjih mesecih oziroma po moji bolezni smo veliko delali na fizični pripravljenosti. Veliko delamo tudi na teniški igri, torej se veselim prvega dvoboja proti kakovostni igralki.”

Najizkušenejšo Slovenko Polono Hercog (86. WTA) prvi nastop na letošnjem OP ZDA čaka jutri. Hercogova je v članski konkurenci v New Yorku prvič nastopila leta 2008, v 12-ih nastopih na trdi podlagi v New Yorku pa je trikrat prišla v 2. kolo. Tokratna tekmica bo zelo zahtevna, čaka jo namreč Petra Kvitova (11. WTA). To bo njun tretji medsebojni dvoboj, oba dosedanja je dobila Kvitova. Prvega sta odigrali leta 2012 prav na OP ZDA, s 7:6 in 6:1 pa je bila boljša Čehinja.

V konkurenci dvojic bo nastopila tudi Andreja Klepač, ki je v zelo dobri formi. S Hrvatico Darijo Jurak sta zmagali na turnirju serije 250 v Bad Homburgu in na turnirju serije 500 Silicon Valley Classic. Ob tem pa sta zaigrali tudi v finalu WTA turnirja serije 1000 v Montrealu. V igri dvojic bosta nastopili tudi Zidanškova in Hercogova, vse tri pa bodo dvoboj prvega kola najverjetneje odigrale v sredo.