Danes se je v Parizu na igriščih Rolanda Garrosa začel drugi Grand Slam sezone

Danes se je v Parizu na igriščih Rolanda Garrosa začel drugi teniški Grand Slam sezone. Prvi dan bo od Slovencev nastopil Aljaž Bedene, ki se bo pomeril z Avstralcem Christopherjem O’Connellom. Za 32-letnega Ljubljančana bo to prvi nastop na turnirjih velike četverice po lanskem Wimbledonu.

Roland Garros (ERIC FEFERBERG/AFP via Getty Images)

Ljubljančan je namreč zaradi dolgega covida-19 po nastopu v Umagu julija lani odpovedal vse nadaljnje nastope, da bi se posvetil pripravam na letošnjo sezono. Tudi v tej pa je dosegel vsega eno zmago, potem ko se je na igrišča vrnil na mastersu v Indian Wellsu v marcu. V Beogradu je premagal Mihaila Kukuškina, sicer pa je zabeležil še štiri poraze, nazadnje pred nekaj dnevi v Lyonu.

Bedene sicer po uvrstitvi na lestvici ATP (175.) ne bi mogel nastopiti v glavnem delu žreba, a ima zaradi lanskih težav z boleznijo še na nekaj turnirjih zaščiteno uvrstitev na lestvici, s čimer je ostal med najboljšimi stotimi prijavljenimi igralci.

V prvem krogu se bo že ob 11. uri na igrišču št. 8 pomeril z O’Connellom, s katerim se doslej še ni srečal. Pet let mlajši tekmec na lestvici zaseda 124. mesto, v tej sezoni pa je le malenkost boljši od Bedeneta, zabeležil je zmago več ob petih porazih.

Lanska polfinalistka Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, ki je v soboto v Strasbourgu izgubila prvi finale v karieri, bosta nastopili bodisi v ponedeljek bodisi v torek. Prvo čaka sobotna finalistka turnirja v Rabatu, Američanka Claire Liu, drugo pa kvalifikantka iz Rusije Oksana Selehmetova.

Naslov v Parizu med posamezniki branita Srb Novak Đoković in Čehinja Barbora Krejčikova. Od najboljših igralcev bodo danes spored odprli Nemec Alexander Zverev, Kanadčan Felix Auger-Aliassime in eden od favoritov, španski najstnik Carlos Alcaraz. Pri ženskah bo nastopila ena skritih favoritinj Tunizijka Ons Jabeur, ob njej pa še lanska polfinalistka Grkinja Maria Sakari in nekdanja zmagovalka Pariza Španka Garbine Muguruza (2016).