Cornetova na OP Avstralije ustavila Tamaro Zidanšek (dopolnjeno)

Najboljša slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je v tretjem krogu odprtega prvenstva Avstralije po velikem boju v treh nizih izgubila proti Francozinji Alize Cornet. Po skoraj treh urah igre je bil izid 4:6, 6:4 in 6:2 za Francozinjo.

Konjičanka Tamara Zidanšek, ki je uvrščena na 29. mestu svetovne lestvice, se je prvič uvrstila v tretji krog na prvem turnirju za grand slam v sezoni v Melbournu. Do tretjega kroga sta v zadnjih 30 letih prišli še Katarina Srebotnik trikrat in Kaja Juvan lani. Največji slovenski uspeh je še vedno tisti Mime Jaušovec, ki je leta 1980 v Avstraliji igrala v polfinalu.

Večji uspeh Zidanškove na igriščih Melbourne Parka in uvrstitev v drugi teden OP Avstralije je v zgodnjih jutranjih urah preprečila Alize Cornet, 61. igralka sveta, s katero sta z Zidanškovo uprizorili velik boj z 210 odigranimi točkami in 14 odvzemov servisov.

Zidanškova je bila v vročem dopoldanskem soncu bolj dejavna na igrišču, dosegla 35 “winnerjev” proti le 16 nasprotnice, a storila tudi veliko več neizsiljenih napak 64:39, ki so na koncu dvoboj prevesile v prid izkušene Francozinje, ki ravno danes praznuje 32. rojstni dan. Ta se bo med najboljših 16 pomerila z Romunko Simono Halep.

“Na igrišču je šlo predvsem za preživetje,” je ocenila Cornetova, ki ima s 60 zaporednimi nastopi najdaljši aktivni niz nastopov v glavnem žrebu turnirjev za grand slam med igralkami.

Podobno je po dvoboju za spletni portal Sportkluba dejala slovenska igralka, ki je ocenila, da je bilo na koncu zanjo “vse skupaj malce preveč”. “Danes je bilo res težko, fizično naporno in nimam kaj drugega dodati kot to, da sem v zadnjih dneh odigrala kar precej tenisa. Na tako visokih stopinjah, kadar igraš na betonski podlagi, terja vse skupaj malo boljšo pripravljenost,” je dejala za slovenski portal.

O porazu ne bo preveč razmišljala, ga pa bo vzela kot priložnost za napredek. “Dejstvo, da me je fizično malce zmanjkalo, je le še en pokazatelj, da imam še nekaj rezerv za naprej. Dokler sem igrala, je vse skupaj delovalo dobro. Zdaj je čas za regeneracijo in trening, da se kaj takega v bodoče ne ponovi,” je dodala.

Že prvih pet iger na dvoboju je nakazalo potek srečanja. Igralki sta kar petkrat zapovrstjo oddali servis, s 3:2 je po že tretjem zaporednem odvzemu servisa povedla Slovenka, ki je nato prvič na srečanju dobila igro na svoj servis, vendar znova po izenačeni igri. Minimalno razliko pa je nato obdržala do konca niza, ki ga je dobila po 52 minutah.

V drugem je nato Zidanškova hitro povedla z 2:0 po odvzemu servisa v prvi igri, pri 4:1 pa je bila z eno nogo že v četrtem krogu turnirja. A sledil je preobrat Francozinje, ki je dobila naslednjih pet iger, med njimi ključno osmo igro po kar 21 točkah za izenačenje na 4:4. Po 58 minutah drugega niza je bil izid poravnan na 1:1.

V tretjem je z odvzemom servisa hitro z 2:0 povedla Francozinja, a je Zidanškova po še eni dolgi igri in “brejku” ohranila stik. A le za hip, saj je Francozinja znova izkoristila priložnost na servis Slovenke in po vodstvu s 3:1 ni več dopustila preobrata.