Čilić prvič v polfinalu Rolanda Garrosa

Hrvaški teniški igralec Marin Čilić se je prvič v svoji sicer bogati karieri uvrstil v polfinale odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu. Na njem je očitno postal strup za ruske igralce, saj je po zmagi nad drugim nosilcem Danilom Medvedjevim v osmini finala v četrtfinalu izločil še sedmega nosilca Andreja Rubljova.

Za zmago 5:7, 6:4, 6:3, 3:6 in 7:6 (2) je potreboval štiri ure in deset minut, potem ko je dobil prvi “super tie break” (do deset točk) v zgodovini pariškega turnirja.

To pa ni edina stvar, s katero se je vpisal v zgodovino, postal je namreč šele peti še aktivni igralec, ki se je v polfinale uvrstil na vseh turnirjih za veliki slam. Pred tem je to uspelo le Novaku Đokoviću, Rogerju Federerju, Rafi Nadalu in Andyju Murrayju. Čilić, zmagovalec US opna leta 2014, se je Rubljovu tudi maščeval za januarski poraz na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, v polfinale največjih turnirjev pa se je uvrstil prvič po letu 2018.

Do zmage je prišel z odličnim serviranjem. Dosegel je kar 33 asov, servis ga je reševal v odločilnih trenutkih, ko se je dvoboj lomil. Rus, ki je pred tem tudi ubranil zaključno žogo, je imel v 11. igri zadnjega niza priložnost za odvzem servisa, a se je Hrvat rešil z asom in “winnerjem”, ki jih je prav tako dosegel veliko.

“Proti Andreju je težko igrati. Dobro servira, močno udarja. A sem ga po hudem boju premagal, na kar sem izredno ponosen. Servis mi je res enkratno šel od rok, bil sem agresiven, le tako sem ga lahko premagal. Lahko bi storil kakšno napako manj, a zdaj to ni več pomembno. Ko je dvoboj tako dolg, so v igri vedno vzponi in padci. Močno sem utrujen, a bolj mentalno kot telesno,” je po dvoboju dejal 33-letni Hrvat, ki je zaostanek v medsebojnih dvobojih proti Rubljovu znižal na 3:4.

Čilić, sicer 23. igralec sveta (nekdaj tudi tretji), se bo v polfinalu pomeril z zmagovalcem skandinavskega obračuna med Norvežanom Casperjem Ruudom in Dancem Holgerjem Runejem. Že prej sta se v polfinale uvrstila Nadal, ki je ugnal Đokovića, in Aleksander Zverev, Nemec je bil boljši od španskega mladeniča Carlosa Alcaraza.