Cicipas znova razjezil tekmece zaradi kontroverznih odhodov v slačilnico

Nevihta, ki se je razbesnela v New Yorku, je močno okrnila program na teniškem odprtem prvenstvu ZDA, navzlic temu pa so se v naslednji krog prebili številni pretendenti za končno zmago, kot sta drugopostavljeni Rus Danil Medvedjev in tretjepostavljeni Grk Stefanos Cicipas.

Medvedjev je v drugem krogu po zanesljivi predstavi na kolena položil Nemca Dominika Köpferja s 6:4, 6:1 in 6:2, medtem ko je bil Cicipas boljši od Francoza Adriana Mannarina s 6:3, 6:4, 6:7 (4) in 6:0.

Največ pozornosti je vzbudil dvoboj med Cicipasom in Mannarinom. Po dveh urah in 45 minutah ga je dobil 23-letni Atenčan, ki je bil po obračunu znova deležen ostrih kritik svojih tekmecev, a tudi gledalcev, zaradi dolgih premorov zdaj že “kontroverznih” odhodov v slačilnico. Grk je po koncu tretjega niza odkorakal v garderobo, iz nje pa se je vrnil šele po osmih minutah.

“Tovrstno početje je zelo nešportno,” se je po dvoboju jezil Mannarino, Cicipasovemu početju pa so se na tribuni posmehovali tudi nekateri imenitni gosti, kot je razvpiti ameriški milijarder Jeff Bezos.

“Nisem kršil nobenih teniških pravil,” se je po zmagi branil Cicipas.

“Tovrstni premor ni terminsko določen, lahko pa ga zahtevaš, ko ga potrebuješ. Odmor po tretjem nizu mi je zelo pomagal, povsem sem se osvežil, zamenjal prepoteno opremo in se pripravil za nadaljevanje dvoboja. Včasih za to potrebujem več, včasih pa manj časa,” je dodal Grk, ki je po vrnitvi na igrišče v četrtem nizu zavezal kravato svojemu tekmecu in slavil s 6:0.

Poleg Medvedjeva in Cicipasa je napredoval tudi petopostavljeni Rus Andrej Rubljov, ki je bil boljši od Španca Pedra Martineza s 7:6 (2), 6:7 (5), 6:1 in 6:1.

V ženski konkurenci so nosilke z odliko opravile svoje delo. Med njimi tudi drugopostavljena Belorusinja Arina Sabalenka, ki je bila po 59 minutah igre boljša od Slovenke Tamare Zidanšek. Triindvajsetletna igralka iz Minska, ki še nima zmage na turnirjih za grand slam, je bila od najvišje Slovenke na lestvici WTA (trenutno je na 40. mestu, opomba STA) boljša s 6:3 in 6:1.

Podobno usodo je doživela tudi Kaja Juvan, od trenutno 109. igralke na svetu je bila boljša Američanka Danielle Collins, ki je po uri in 11 minutah slavila s 6:4 in 6:2.

V tretji krog se je brez boja uvrstila dvakratna zmagovalka OP ZDA in branilka lanskega naslova Japonka Naomi Osaka, poleg nje so v tretji krog napredovale še nekatere druge nosilke. Petopostavljena Ukrajinka Jelina Svitolina je ukanila Španko Rebeko Masarovo s 6:2 in 7:5, osmopostavljena Čehinja Barbora Krejčikova je bila boljša od Američanke Christine McHale s 6:3 in 6:1.

V tretji krog se je po zmagi nad Nemko Andreo Petković s 6:44 in 6:2 prebila tudi deveta nosilka iz Španije Garbine Muguruza, napredovala je tudi Romunka Simona Halep. Nekdanja številka 1 na lestvici WTA je bila boljša od Slovakinje Kristine Kučove s 6:3 in 6:1.