Cicipas potreboval štiri nize, ogorčenje zaradi sproščenega pristopa do testiranj

Igralci in igralke so danes na tiskovnih konferencah izrazili ogorčenje zaradi sproščenih ukrepov v boju s pandemijo novega koronavirusa na prvem grand slamu sezone na odprtem prvenstvu Avstralije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kljub temu turnir poteka nemoteno, mesto v tretjem krogu pa si je kljub težavam zagotovil Grk Stefanos Cicipas.

Četrti nosilec je s 7:6 (1), 6:7 (5), 6:3, 6:4 po treh urah in 21 minutah ugnal 21-letnega Argentinca Sebastiana Baeza. Ta je Grku povzročal ogromno težav v prvih dveh nizih, v nadaljevanju pa je 88. igralec lestvice ATP nekoliko padel v igri.

Cicipas je napredoval kljub 63 neizsiljenim napakam, za preboj med 16 najboljših pa se bo v tretjem krogu pomeril z Benoitom Pairom. Ekscentrični Francoz je po štirih nizih s 6:4, 6:4, 6:7 (4), 7:6 (2) ugnal 26. nosilca, Bolgara Grigorja Dimitrova.

Od nosilcev je po štirih podaljšanih igrah napredoval Felix Auger-Aliassime. Devetopostavljeni Kanadčan je s 7:6 (4), 6:7 (4), 7:6 (5), 7:6 (4) po štirih urah in 23 minutah strl odpor žilavega Španca Alejandra Davidovicha Fokine.

Ob robu tekmovalnega dogajanja pa je veliko prahu dvignilo tudi nekaj izjav igralcev, da so testi na okužbo z novim koronavirusom prostovoljni, piše AFP. Ozračje je za igralce, ki so morali izpolnjevati stroge pogoje za vstop v deželo tam spodaj, preveč sproščeno, je omenila danes poražena Španka Garbine Muguruza.

Slednja je na tiskovni konferenci dejala, da igralcem ni treba opraviti testov, v kolikor nimajo simptomov. Rezultatov hitrih antigenskih testov pa ni treba pokazati nikomur, je še dodala tretja nosilka.

Francoz Ugo Humbert je bil pozitiven na novi koronavirus po izpadu v prvem krogu proti rojaku Richardu Gasquetu, a je test opravil šele pred odhodom v domovino.

Nemec Alexander Zverev je prav tako dejal, da se igralci ne testirajo, kljub temu da je v Avstraliji porast okužb z novim koronavirusom. Sam je na tiskovni konferenci izpostavil, da je “kar nekaj igralcev pozitivnih”, a ni mogel postreči z dokazi.

Predstavniki turnirja in uradne osebe se morajo testirati s hitrimi antigenskimi testi, na območju turnirja pa lahko ostanejo zgolj ob negativnem izidu. Avstralska teniška zveza (TA) je ob tem sporočila, da “se morajo igralci testirati zgolj ob simptomih”.

Po protokolih TA vsakemu od igralcev zagotavlja hitre teste, obenem pa so lekarne s testi odprte s podaljšanimi obratovalnimi časi. Igralci so morali biti za vstop v državo polno cepljeni, pred prihodom pa so morali pokazati tudi negativni izvid testa PCR. Med petim in sedmim dnem od prihoda v Melbourne pa so se morali testirati še enkrat.

Predvsem pripombe Zvereva so ponovno pritegnile pozornost glede ukrepov na OP Avstralije, ki so bili pod drobnogledom že po sagi o izgnanem branilcu naslova Srbu Novaku Đokoviću. Ta ni cepljen, avstralske oblasti pa so mu preprečile nastopanje v Melbournu, ker je bil predstavljen kot “grožnja javnemu zdravju”, v današnjem podrobnem poročilu sodišča piše AFP.