Cicipas po petih nizih izločil Sinnerja

Grški teniški zvezdnik Stefanos Cicipas se je uvrstil v četrtfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V osmini finala je po petih nizih s 6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3 premagal Italijana Jannika Sinnerja. Štiriindvajsetletni Grk je v primerjavi s tri leta mlajšim Italijanom predvsem bolje izkoriščal priložnosti za odvzem servisa.

V štiri ure dolgem dvoboju je Cicipas izkoristil šest od 11 žogic za “break”, medtem ko je imel Italijan kar 26 priložnosti za odvzem servisa, le štirikrat pa je bil uspešen.

Cicipas je bolje serviral v prvih dveh nizih, v naslednjih dveh pa je povsem prevladoval Italijan. Vseeno se je trikratni polfinalist v Melbournu Cicipas zbral in v odločilnem nizu svojo priložnost izkoristil v šesti igri ter nato brez večjih težav dvoboj pripeljal do konca.

“To je bil zelo dolg dvoboj. Zdelo se mi je, da igrava že celo večnost, vseeno pa je to izjemen večer zame in mojo ekipo,” je takoj po dvoboju dejal Cicipas.

“Navdušen sem, ker lahko igram pred temi glasnimi navijači. Nasproti mi je stal izjemen tekmec, ki je v tretjem in četrtem nizu igral sijajno. Toda ostal sem zbran kot Rod Laver v svojih časih,” je na tribuni prisotnemu Laverju polaskal Atenčan, ki v Melbournu uživa v podpori grških navijačev.

Drugačen pristop v odločilnem nizu je pripisal svoji sposobnosti reševanja težav na igrišču. “Nekako sem sprostil roko in zapestje, kar mi je pomagalo pri natančnosti in moči servisa. Tega v prejšnjih nizih nisem počel in vse se je spremenilo. To mi je pomagalo tudi v ključnih igrah odločilnega niza. Zadovoljen sem, kar znam tako reševati težave na igrišču.”

V četrtfinalu se bo finalist OP Francije iz leta 2021 in trikratni polfinalist v Melbournu (2019, 2021, 2022) pomeril s Čehom Jirijem Lehečko. Ta je pred tem po štirih nizih izločil Kanadčana Felixa Auger-Aliassima. Drugi par zgornjega dela žreba v četrtfinalu sestavljata Američan Sebastian Korda in Rus Karen Hačanov.

Pri ženskah poteka še en dvoboj osmine finala. Na osrednjem igrišču Roda Laverja se merita Belorusinja Viktorija Azarenka in Kitajka Lin Zhu. Pred tem so napredovale Američanka Jessica Pegula, Kazahstanka Jelena Ribakina in Latvijka Jelena Ostapenko.

Obe Jeleni se bosta v zgornji polovici žreba posameznic med seboj pomerili za polfinale, Pegula pa čaka na boljšo iz večernega obračuna.