Čehinja Siniakova zmagovalka Portoroža

V Portorožu se je s finalom med Kazahstanko Jeleno Ribakino in Čehinjo Katerino Siniakovo končal letošnji turnir WTA Zavarovalnica Sava. Zmagovalka je postala Siniakova. 

Za zmagovalko Wimbledona Ribakino je bil to deseti finale v karieri, za Siniakovo pa sedmi. Čehinja, sicer najboljša igralka v dvojicah na svetu, je slavila tretjo turnirsko zmago, prvo po letu 2017.

Finale se je začel zelo enostransko, saj je veliko bolj spočita Ribakina, Siniakova je včeraj odigrala kar dva dvoboja, hitro povedla s 5:0. Sledil je povratek Čehinje, ki je pred tednom dni zmagala v ženskih dvojicah na OP ZDA. Siniakovova je namreč izenačila na 5:5, odločitev pa je nato padla v podaljšani igri. S 7:4 jo je nato vseeno dobila letošnja zmagovalka Wimbledona Ribakina. Drugi niz je bil izenačen od samega začetka. Siniakova je ob premorih sicer potrebovala pomoč fizioterapevtke, na igrišču pa je bila kljub temu še naprej nepopustljiva. Tudi v tem nizu je odločitev padla po podaljšani igri, Siniakova jo je dobila s 7:5. Podobno izenačen pa je bil tudi tretji niz, na koncu pa ga je Siniakova dobila s 6:4. Dvoboj je trajal 3 ure in 6 minut.

“Danes je adrenalin zelo pomagal. Telo je namreč zelo utrujeno. Zato morda začetek ni bil najboljši, podarila sem ji nekaj lahkih točk. Igra pa se je nato vrnila. Sem pa vedno čutila, da je to moja priložnost. Zato sem držala žogo, četudi je telo razpadalo. Tukajšnja podlaga mi zelo ustreza, saj je počasnejša. Vse je zelo čustveno. Zadnji dnevi so bili res izjemni, neverjetni. Ne morem verjeti. S Krejčikovo sva zmagali na OP ZDA. Čeprav nisva igrali dobro, sva vseeno zmagali. In teden dni kasneje znova finale. Veliko je bilo dvobojev ta teden. To bo prišlo za mano. Ta zmaga mi res veliko pomeni. Želela bi si še boljših rezultaov med posameznicami, vendar pa vsak dan prinese nekaj novega. Trdo bom garala. Nikoli ne veš, kdaj boš spet v finalu, zato sem želela izkoristiti priložnost. Zdaj pa bom naprej počivala,” je bila presrečna zmagovalka, ki je domov odpeljala tudi električni skiro, ki ga je podarilo podjetje Big Bang.

“Za mano je dober turnir. Na koncu mi sicer ni uspelo zmagati, vseeno pa sem lahko zadovoljna z nastopi v Sloveniji. Do konca sezone bom poizkušala zmagati še na kakšnem turnirju. Veliko lahko namreč potegnem iz tega dvoboja. Za konec pa se bi rada zahvalila vsem, ki so omogočili ta turnir,” je dejala finalistka Ribakina.

V dvojicah sta zmagali Ukrajinka Marta Kostjuk in Čehinja Tereza Martincova.  “Hvala vsem in predvsem moji partnerki Terezi. Ko sva nazadnje igrali dvojice, sem si zlomila nogo, ampak očitno je bilo tisto za srečo. Rada bi čestitala tudi finalistkama, ki sta igrali odlično in zagotovo bosta dobili veliko turnirjev v prihodnosti. Hvala vsem, ki so nas podpirali na turnirju. Vsem tukaj, ki so turnir organizirali na visoki ravni. To je moj prva turnirska zmaga in posvečam jo domovini Ukrajini,” je na slovesnosti dejala Kostjukova.

“Vsi so že vse povedali, zato le še hvala, Marta, da se danes nisi poškodovala. To je bil moj cilj, da pride zdrava skozi turnir. Organizacija je popolna, uživala sem v Portorožu. Sploh se ne zdi kot običajen turnir,” pa je dodala Martincova.

Nagradni sklad turnirja je bil 203.024 evrov. Zmagovalka turnirja je za zmago prejela 26.770 evrov, poraženka v finalu pa 15.922 evrov. Za nagrade sta poskrbeli podjetji BIG BANG in Medot. Zmagovalki v igri dvojic sta skupaj prejeli 9.680 evrov.

WTA Zavarovalnica Sava Portorož
(203.023 evrov, trda podlaga)

Finale: 
KATERINA SINIAKOVA (ČEŠ) – JELENA RIBAKINA (KAZ/3) 7 : 6(4), 6 : 7(5), 6 : 4.

Dvojice, finale:
KOSTJUK/MARTINCOVA (UKR/ČEŠ) – BUCSA/MAIHAILIKOVA (ŠPA/SLK) 6 : 4, 6 : 0.