Boris Becker obsojen na dve leti in pol zapora

Nekdanji nemški teniški zvezdnik Boris Becker je bil danes obsojen na dveinpolletno zaporno kazen zaradi nepravilnosti v stečajnem postopku iz leta 2017, poročajo tuje tiskovne agencije.

Štiriinpetdesetletni Nemec je bil spoznan za krivega prikritja več milijonov evrov vrednega premoženja, vključno z dvema pokaloma za zmago v Wimbledonu, s čimer se je želel izogniti plačilu davka.

Nemec je 21. junija 2017 razglasil stečaj zaradi neplačanega posojila v višini 3,6 milijona evrov za posestvo na Majorki. Becker je po informacijah dpa trdil, da je sodeloval s skrbniki, ki so bili zadolženi za zavarovanje njegovega premoženja, celo ponudil svoj poročni prstan in ravnal po nasvetu strokovnjakov.

Londonsko kronsko sodišče Southwark je Beckerja obsodilo tudi zaradi več različnih plačil, med drugim njegovi nekdanji ženi Sharlely Becker. Obsojen je bil tudi, ker ni prijavil premoženja v Nemčiji, skrival pa je tudi 825.000 evrov bančnega posojila in delnic v tehnološkem podjetju.

Becker se je na sodišču zagovarjal, da ne ve, kje so številni kosi lovorik, ki jih je osvojil v športni karieri. Med njimi je tudi pokal za prvi naslov v Wimbledonu, ko je bil leta 1985 star komaj 17 let.

Sodišču je priznal, da je v karieri z denarnimi nagradami in sponzorskimi pogodbami resda zaslužil okoli 50 milijonov dolarjev, po upokojitvi leta 1999 pa je bil priliv precej manjši. Obenem ga je drago stala tudi ločitev od nekdanje žene Barbare leta 2001 ter kasnejše plačevanje mesečnih obrokov preživnine za oba sinova.

Nekdanji nemški teniški zvezdnik je sicer osvojil šest naslovov na turnirjih za grand slam, od tega tri na sveti travi v Wimbledonu.

V karieri je skupno slavil na 49 turnirjih, bil dvakrat z Nemčijo najboljši v Davisovem pokalu ter 12 tednov zasedal prvo mesto lestvice ATP. Ima tudi zlato olimpijsko kolajno v dvojicah iz Barcelone pred 30 leti. Med letoma 2013 in 2016 je treniral srbskega zvezdnika Novaka Đokovića.