Bo šlo Tamari Zidanšek v Melbournu v tretje rado?

Četrti tekmovalni dan na Odprtem prvenstvu Avstralije prinaša dva slovenska nastopa. V središču pozornosti bo najvišje uvrščena slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek, ki bo tretjič v karieri lovila mesto v 3. kolu turnirja v Melbournu. 

Bo Tamari Zidanšek v tretje uspelo? (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Tamara Zidanšek se v “deželi tam spodaj” dobro počuti. O tem priča tudi podatek, da je OP Avstralije edini turnir za Grand Slam, na katerem se je že pred letošnjo izvedbo več kot enkrat prebila mimo 1. kola glavnega dela turnirja. To ji je uspelo v letih 2019 in 2020, v obeh primerih pa je bilo njene poti konec v 2. kolu.

Na letošnjem turnirju zna biti drugače. 24-letna Konjičanka letos v Melbournu namreč prvič na turnirjih velike četverice nastopa kot nosilka, kar ji na papirju prinaša lažji žreb tudi v 2. kolu. Leta 2019 jo je na tej točki zaustavila kasnejša zmagovalka Naomi Osaka, leto dni kasneje Serena Williams, tokrat ji bo nasproti stala 94. igralka sveta Heather Watson.

Polfinale na Rolandu Garrosu pomembna odskočna deska

Slovenija je dolga leta čakala, da bi se kateri od igralk uspelo prebiti vsaj do osmine finala turnirja za Grand Slam. Nazadnje je to pred 14 leti (2008) na Rolandu Garrosu in OP ZDA uspelo Katarini Srebotnik, ki je takrat v 3. kolu premagala Sereno Williams in Svetlano Kuznetsovo, v osmini finala pa je Velenjčanka nato morala obakrat priznati premoč Patty Schnyder. Prav na Rolandu Garrosu se je med najboljše izstrelila tudi Tamara Zidanšek, ki je naredila še dva koraka več in zaigrala v polfinalu.

Tamara Zidanšek trenutno velja za 29. igralko sveta. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Pariška izkušnja lahko Zidanškovi zagotovo pomaga tudi tokrat. Zdaj je sicer malce drugače, saj Slovenka proti igralkam, ki niso članice elitne 50-erice, na papirju velja za favoritinjo dvoboja. Tako bo tudi tokrat proti Britanki, katero je sicer tesno premagala že na turnirju pred OP Avstralije. Bilo je v Adelajdi, kjer je tekmo dobila z 2:6, 6:2 in 7:6(4).

Do naslednje tekme me čaka veliko dela, da bom na igrišče prišla bolje pripravljena,” je po težko priborjeni zmagi nad Arantxo Rus v 1. kolu OP Avstralije dejala Zidanškova. Nekaj omenjenega dela je Konjičanka kot kaže že opravila, saj je naslednji dan skupaj s Kajo Juvan zabeležila zmago v 1. kolu turnirja dvojic.

Britanka se je do sedaj na turnirjih za Grand Slam štirikrat prebila do 3. kola. Trikrat ji je to uspelo v Wimbledonu (2012, 2015 in 2017), leta 2013 tudi v Melbournu. Zidanškova bo tokrat na turnirjih velike četverice lovila svoj drugi preboj med najboljših 32.

Klepačeva najprej v ženskih dvojicah, znana tudi tekmeca v mešanih dvojicah

Ob Zidanškovi bo v četrtem tekmovalnem dnevu v Melbournu aktivna tudi Andreja Klepač. Najboljša slovenska igralka dvojic se bo na OP Avstralije znova predstavila v ženskih dvojicah in mešanih dvojicah. Prav tu, v Melbournu, je leta 2016 že prišla do polfinala v mešanih dvojicah, kar je tudi njen najboljši rezultat na turnirjih velike četverice.

V ženskih dvojicah bo skupaj s Hrvatico Darijo Jurak Schreiber v 1. kolu zaigrala proti češki dvojici Martincova T./Vondroušova M., v mešanih dvojicah pa z Belgijcem Joranom Vliegnom proti 2. nosilcema, dvojici Zhang S./Peers J.

OP Avstralije (Melbourne, trda podlaga, zunaj), posamezno, 1. kolo
Juvan K. (Slo) – Zanevska M. (Bel) 6:7(7), 6:7(4)
Zidanšek T. (Slo/29) – Rus A. (Niz) 3:6, 6:3, 7:6(8)

2. kolo: Zidanšek T. (Slo/29) – Waston H. (Vb) [20.1., predvidoma ob 3.30]


Dvojice (Ž), 1. kolo
Juvan K./Zidanšek T. – (12)Kichenok N./Mirza S. 6:4, 7:6(5)
(7)Klepač A./Jurak Schreiber D. – Martincova T./Vondroušova M. [20.1.]

2. kolo
Juvan K./Zidanšek T. – Halep S./Ruse G. ali Cristian J. A./Petković A. [21.1.]


Dvojice (Meš)
1. kolo: Klepač A./Vliegen J. – (2)Zhang S./Peers J. [21.1.]