Blaž Rola zaradi zastrupitve vprašljiv proti Čilu

Slovenska teniška reprezentanca bo v dvoboju kvalifikacij za svetovno skupino 1 Davisovega pokala proti Čilu v močno podrejenem položaju. Poleg tega, da so domačini v Vini del Mar nesporni favoriti, saj imajo vse štiri tenisače višje uvrščene od najboljšega Slovenca, je ta, Blaž Rola, zadnje dni preživel v postelji zaradi zastrupitve s hrano.

Kapetan Slovenije Grega Žemlja je v Čile peljal pomlajeno reprezentanco. V njej so 31-letni Blaž Rola, 179. igralec na lestvici ATP, ter trije igralci rojeni v tem stoletju, ki predstavljajo okostje nove generacije slovenskega moškega tenisa – 19-letni Sebastian Dominko (1637.), leto mlajši Bor Artnak (1777.) ter Matic Dimic (letnik 2001), ki še nima točk za lestvico ATP.

Glede na to, da bosta Čile med posamezniki predstavljala dva igralca, ki sodita med prvih sto na svetu, Cristian Garin (26.) in Alejandro Tabilo (98.), kapetan Slovenije Grega Žemlja pa se bo o nastopu Blaža Role odločil šele v zadnjem trenutku, kar bo odvisno od zdravstvenega stanje, je jasno, da bo za Slovenijo uspeh že vsak osvojeni niz.

“Ne razmišljamo o težavah. Pripravljamo se, da se predstavimo v čim boljši luči. Zavedamo se svoje vloge, cilj vsakega igralca pa je, da odigra svoj maksimum,” pred dvobojem pravi Grega Žemlja.

Ob Roli, če bo pripravljen za igro, bo zagotovo priložnost dobil Bor Artnak, 15. igralec na svetovni mladinski lestvici, ki je nase opozoril prejšnji teden z nastopom v finalu turnirja Itf v Braziliji.

“Zavedamo se, da je tekmec favorit, zagotovo pa ni nepremagljiv. Igrati moram sproščeno in uživati v tem, da nosim dres z državnim grbom,” je za spletno stran Teniške zveze Slovenije povedal mladi Litijan.

V petek – prva partija v Čilu se bo začela ob 19. uri po slovenskem času – sta na sporedu dva dvoboja posameznikov, v soboto sledi igra dvojic, nato pa še dva dvoboja prvorangiranih in drugopostavljenih igralcev.

V primeru zmage bi Slovenija septembra letos igrala v svetovni skupini 1, ob porazu pa jo prav tako septembra čaka nastop v svetovni skupini 2.