Pokal BJK: Kaja Juvan in Tamara Zidanšek poskrbeli za veliko zmago Slovenije nad Hrvaško!

Slovenska ženska teniška izbrana vrsta je v 3. obračunu v Antaliji premagala reprezentanco Hrvaške in tako naredila velik korak k preboju v kvalifikacije za svetovno skupino v pokalu Billie Jean King. Izjemno pomembni točki proti južnim sosedam sta priborili Kaja Juvan in Tamara Zidanšek.

Nasmejana slovenska posadka po zmagi nad Hrvaško.

Hrvaška izbrana vrsta je proti Sloveniji po dveh izjemno prepričljivih zmagah proti Švedski in Bolgariji veljala za favoritinjo v derbiju skupine B. V precej bolj optimalnih vremenskih razmerah od torkovih, ko je igro motil močan veter, sta Kaja Juvan in Tamara Zidanšek odigrali brez večjih napak in slovensko reprezentanco popeljali do velike zmage.

Selektor Andrej Kraševec je kot prvo v ogenj poslal 21-letno Kajo Juvan, ki je z odlično predstavo ugnala tri leta starejšo Ano Konjuh. 64. igralka sveta je tekmo odprla bolje in povedla z 2:0, nato pa je Slovenka nanizala kar 6 zaporednih iger. Precej bolj izenačen je bil drugi niz, v katerem je Hrvatica povedla s 4:1, a Kaja je še enkrat odgovorila z nizom osvojenih iger in prišla do vodstva s 5:4. Že v 10. igri niza je imela na servis Konjuhove prvo zaključno žogico, ki jo je Hrvatica še rešila, v 12. igri pa porazu ni več ubežala. Za igralki je bil to prvi medsebojni obračun.

Kot druga je na igrišče stopila Tamara Zidanšek, ki je v četrtem medsebojnem dvoboju lovila prvo zmago proti Petri Martić in bila pri tem tudi uspešna. Konjičanka je dvoboj odprla udarno, dobila nekaj ključnih točk in prišla do vodstva s 5:0. Prvi niz je po 42 minutah dobila s 6:3, dve minuti dlje pa je trajal drugi niz, ki ga je Zidanškova dobila s 6:2. Martićeva je stik s Slovenko držala do rezultata 2:2, nato pa Zidanškova ni več oddala igre.

Tamara Zidanšek je v 4. poizkusu prvič premagala Petro Martić. (Foto: ITF)

V tretji tekmi je selektor Andrej Kraševec priložnost ponudil dvojici Lovrič P./Smejkal L. Slovenki sta z rezultatom 4:6 in 4:6 klonili proti dvojici Martić P./Vekić D. 

Že v četrtek proti Bolgariji

Tudi po tretjem tekmovalnem dnevu časa za počitek ne bo. Kot četrte se bodo Slovenkam naproti postavile Bolgarke, ki so v 3. dvoboju zabeležile prvo zmago. Po porazih proti Avstriji in Hrvaški so ugnale Švedinje. Slovenija je po zmagi nad Hrvaško ostala edina neporažena ekipa v skupini B. Napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino si bosta zagotovili zmagovalki obeh skupin, tretjega potnika pa bo dal medsebojni dvoboj drugouvrščenih ekip iz obeh skupin.

Slovenija je v skupini skupaj s Švedsko, Hrvaško, Avstrijo, Bolgarijo in Gruzijo. V drugi skupini so Srbija, Madžarska, Turčija, Estonija in Danska. Tekme skupinske dela bodo potekale od 11. do 15. aprila, play-off pa v soboto, 16. aprila.

Pokal Billie Jean King
1. evro-afriška skupina (Antalija)

Sreda, 13.4.

SLOVENIJA – HRVAŠKA 2:1

Kaja Juvan : Ana Konjuh 6:2, 7:5
Tamara Zidanšek : Petra Martić 6:3, 6:2
Lovrič P./Smejkal L. – Martić P./Vekić D. 4:6, 4:6


Že odigrano

Torek, 12.4.

AVSTRIJA : SLOVENIJA 1:2

Sinja Kraus : Kaja Juvan 1:6, 4:6
Julia Grabher : Tamara Zidanšek 6:3, 6:3
Klaffner M./Kraus S. : Juvan K./Zidanšek T. 6:2, 4:6, 2:6

Ponedeljek, 11.4.

SLOVENIJA : GRUZIJA 2:1

Kaja Juvan – Zozija Kardava 7:5, 6:1;
Tamara Zidanšek – Mariam Bolkvadze 6:3, 6:0;
Falkner/Lovrič – Bolkvadze/Kalašnikova 6:3, 6:7 (5), 4:6