BJK: V Velenju med Slovenijo in Kitajsko po prvem dnevu poravnano na 1:1

V Velenju je za nami prvi dan polfinala kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju svetovne skupine pokala Billie Jean King. Rezultat je ena proti ena, točko za Slovenijo pa je prigrala Kaja Juvan.

Kaja Juvan Sloveniji že priigrala eno točko. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Najprej je na igrišče stopila Nina Potočnik (270. WTA). Njena tekmica je bila Qinwen Zheng (25. WTA). V prvem nizu ogromna razlika na lestvici WTA ni bila vidna. Potočnikova, ki se je v reprezentanco vrnila po treh letih in pol, je igrala pogumno in v prvem nizu dobila vseh šest iger na svoj servis. Odločitev je tako padla v podaljšani igri, kjer so se ravno ob koncu Potočnikovi prikradle napake in Kitajka je zmagala s 7:4. “V dvoboj nisem šla z velikimi pričakovanji. Želela sem prikazati čim boljšo igro. Načrt je bil, da igram čim več t.i. slajz udarcev in top spinov. Na trenutke so imele žoge previsok odboj, tako da je bilo to malce težje. V določenih trenutkih podaljšane igre nisem odigrala tako pogumno, kot bi morala. Tekmica je to izkoristila. To je nekaj, kar moram še izboljšati,” je dejala Potočnikova.

Tudi v drugem nizu je nadaljevala z dobro igro. Vseeno pa ji je, kot je dejala tudi sama, ob koncu malce zmanjkalo moči in Zhengova je drugi niz dobila s 6:3. “V dvorani je bilo izjemno vzdušje, navijači so mi dali dodatno motivacijo. Že samo igranje za državo mi je v velik ponos. To je bila super izkušnja. Da vidiš, kakšna je razlika v igri, kakšna je ta raven. Vesela sem, da sem lahko parirala takšni tekmici. Po tem tekmovanju me čakata še dva turnirja v Španiji, upam, da bom osvojila dovolj točk, da se bom lahko uvrstila v kvalifikacije za OP Avstralije,” je zaključila Potočnikova. “Za mano je težek dvoboj. Tekmica je igrala zelo dobro. Začela je odlično, vrnila je prav vsako žogo. Vse se je zato zelo zakompliciralo. Nekajkrat sem stopila v igrišče, a sem naredila preveč napak. Kar nekajkrat je ona tudi dobro skrajšala žogo. Vseeno pa sem nato dobila prvi niz. V drugem nizu sem igrala še bolj napadalno. Nina je tudi v nadaljevanju igrala dobro. Njena igra je na peščeni podlagi zelo dobra, njene žoge imajo veliko spina. Dvoboj res ni bil lahek. Moram pa priznati, da nisem pričakovala lahkega dvoboja. Ni pomembna uvrstitev na lestvici. Vse igralke so na takšni ravni kakovostne. Vedno je težko priti do zmage. Vedno moraš dati na igrišču vse od sebe,” je po dvoboju dejala Zhengova.

Lahko Slovenija v soboto pripravi presenečenje? (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

V drugem dvoboju dneva sta se srečali Kaja Juvan (88. WTA) in Xinyu Wang (97. WTA). To je bil njun tretji medsebojni dvoboj, oba dosedanja sta odigrali v mladinski konkurenci. Vsi se radi spominjamo predvsem polfinala na olimpijskih igrah mladih v Argentini leta 2018, ko je Juvanova postala tudi prvakinja. Prvi niz je bil zelo izenačen, Juvanova pa je bila pripravljena na močne udarce Kitajke. Tekmici je enkrat odvzela servis in prvi niz dobila s 6:3. V drugem nizu je Juvanova povsem prevladovala in zmagala s 6:1. “Že na treningih sem se dobro počutila. V dvoboj sem šla s prepričanjem, da lahko pokažem takšno igro kot na treningih. Morda sem bila na začetku malce živčna, nato pa sem se le sprostila in samo uživala v igri. Ob tem daljšem premoru sem pogrešala tekmovanja. Res uživam na igrišču. Ker sem v zadnjem obdobju samo trenirala, nisem vedela kakšna bo podoba na igrišču. Zelo sem vesela, da sem igrala doma, vzdušje v ekipi je super. Vesela sem tudi, da je Nina odigrala zelo dobro. Zdaj je rezultat ena proti ena in komaj čakam, da se jutri vrnem na igrišče,” je bila po dvoboju presrečna Juvanova, ki bo jutri igrala proti najboljši kitajski igralki Zheng Qinwen.

Po prvem dnevu pa je bil zadovoljen tudi kapetan. “Dan se je odvil po pričakovanjih. No, moram reči, da je Nina odigrala nad pričakovanji. V prvem nizu bi se lahko razpletlo tudi drugače. Neverjetno za ženski tenis je, da smo videli le en brejk. Nina je res dobro servirala, držala je žogo v igrišču, ves čas se je borila. Igrala je tako, kot smo se dogovorili. Kaja je dokazala, da je odlično pripravljena. To smo videli že na treningih. Res sem zadovoljen. Pričakovali smo takšen rezultat po prvem dnevu. Jutri nas čakajo nove borbe. Veseli me, da imamo najprej dva dvoboja posameznic, kar je prednost za nas. Še vedno sem prepričan, da imamo 51 odstotkov možnosti za zmago,” je dejal Andrej Kraševec.

Velenje: Slovenija – Kitajska

– petek, 11. november:
Nina Potočnik – Zheng Qinwen 6 : 7(4), 3 : 6.
Kaja Juvan – Wang Xinyu 6 : 3, 6 : 1.

– sobota, 12. november (12.00):
Kaja Juvan – Zheng Qinwen
Nina Potočnik – Wang Xinyu
Kaja Juvan/Nina Potočnik – Yoan Yue/Wang Xiyu