Bach povedal, da so Peng Shuai povabili v Evropo

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je v petek v Lozani povedal, da so na obisk v Evropo povabili kitajsko teniško igralko Peng Shuai, ki je pred časom nekdanjega visokega kitajskega politika obtožila spolnega napada, potem pa obtožbe umaknila.

Komisija športnikov Mednarodnega olimpijskega komiteja pod vodstvom Finke Emme Terho je še vedno v stiku s Peng Shuai, je v petek v Lozani zagotovil Bach. Zadnji stik so imeli pred “približno dvema tednoma”.

“Veseli se prihoda v Evropo. Želi si obiskati olimpijski muzej v Lozani, morda pa tudi kakšne teniške turnirje,” je dejal Bach, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi nenehnih strogih ukrepov proti novemu koronavirusu in omejitev potovanj na Kitajskem so v mednarodni olimpijski družini prisiljeni počakati in videti, kako se bodo razmere razvijale.

Svetovno javnost je pred zimskimi olimpijskimi igrami, ki so bile na Kitajskem, presenetil primer vrhunske kitajske teniške igralke, potem ko je novembra lani na družbenem omrežju Weibo obtožila visokega kitajskega politika spolne zlorabe.

Objava je bila kmalu zatem izbrisana. Državna cenzura je tudi blokirala vsako razpravo na kitajskem internetu o obtožbah Pengove, ki je tudi začasno izginila iz javnosti. Številni športniki, politiki in borci za človekove pravice so izrazili zaskrbljenost o usodi Pengove, zganili pa so se tudi v olimpijski družini.

Pengova je pozneje zanikala obtožbe. Med zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu februarja se je na pogovoru srečala s predsednikom Moka Bachom.