Azarenka za deveti polfinale izločila tretjo nosilko

Beloruska teniška igralka Viktorija Azarenka je druga polfinalistka odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V četrtfinalu je s 6:4, 6:1 po uri in 37 minutah ugnala tretjo nosilko Jessico Pegula iz ZDA.

Nekdanja dvakratna zmagovalka OP Avstralije (2012, 2013) se bo v polfinalu pomerila s Kazahstanko Jeleno Ribakino. Ta je v prvem današnjem dvoboju ugnala Latvijko Jeleno Ostapenko s 6:2, 6:4. Med seboj sta se Azarenka in Ribakina pomerili enkrat, in sicer lani v Indian Wellsu. Boljša je bila lanska zmagovalka Wimbledona Ribakina.

Danes zelo prepričljiva Azarenka je imela v prvem večernem dvoboju že pri izidu 5:3 ob lastnem začetnem udarcu v prvem nizu dve priložnosti za vodstvo z 1:0, a je Pegula z agresivno igro izsilila odvzem servisa. V naslednji je izkušenejša Belorusinja le končala delo v prvem nizu in po novem “breaku” povedla.

V drugem nizu je ponovno prišla do prednosti, jo nato zapravila, a z novim odvzemom servisa povedla s 4:1. Pegula ni našla prepoznavne igre oz. ji to ni uspevalo dovolj konstantno, kar je pomenilo, da se je še tretjič zapovrstjo poslovila v četrtfinalu Melbourna.

Azarenka je prvič po letu 2016 zaigrala v četrtfinalu odprtega prvenstva Avstralije, še tri leta več pa je čakala na nastop v polfinalu. Leta 2013 se na tisti točki ni ustavila in drugič v karieri osvojila grand slam.

“Kar malce boli, ker jo moram premagati, saj si vedno želim, da dosega lepe rezultate,” je tekmico po prvi uvrstitvi v polfinale na grand slamih po OP ZDA 2020 pohvalila Azarenka.

“Vedela sem, da moram igrati svoj najboljši tenis, saj je doslej na turnirju igrala odlično, konstantno. Morala sem začeti dobro in zdržati dolge izmenjave. Ostati sem morala pogumna in izkoristiti priložnosti ter ne dopustiti, da prevladuje. Lepo se je znova uvrstiti v polfinale na turnirjih za grand slam,” je še dodala 33-letna Belorusinja.

“Lani moj tenis ni bil najboljši, saj mentalno nisem bila prisotna. Igrala sem s strahom, tesnobo, zaradi česar se je bilo težko jasno odločati ob ključnih točkah. Veliko sem delala na spremembah. Ko dosežeš določene uspehe, se morda začneš obotavljati ob poskušanju česa novega. V pripravljalnem obdobju sem to spremenila in začela še bolj trdo garati za uspeh,” je še dejala zdaj devetkratna polfinalistka turnirjev za grand slam.

Na osrednjem igrišču bo danes na sporedu še drugi moški četrtfinalni obračun med Grkom Stefanosom Cicipasom in Čehom Jirijem Lehečko. Pred tem je prvi polfinalist postal Rus Karen Hačanov. Ob predaji Sebastiana Korde iz ZDA je Rus vodil s 7:6 (5), 6:3, 3:0.

Zadnja slovenska predstavnika v Melbournu, Matic Križnik in Ela Nala Milić, bosta v mladinski konkurenci dvojic igrala v sredo, potem ko so njuna dvoboja zaradi dežja organizatorji prestavili.