Avstralija znova preklicala vizo Đokovića, ta je sprožil sodni spor (dopolnjeno)

Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je danes uporabil izvršna pooblastila za preklic vize prvega teniškega igralca sveta Srba Novaka Đokovića na podlagi javnega interesa. Đokoviću grozi izgon tik pred začetkom odprtega prvenstva Avstralije, kar skuša preprečiti na sodišču. To bo razpravo opravilo še konec tedna, je poročal časnik The Age.

“Danes sem uporabil svoja pooblastila po členu 133C(3) zakona o priseljevanju za preklic vize Novaka Đokovića na podlagi zdravstvenih razlogov in zaradi ohranjanja reda, saj je to v javnem interesu,” je v izjavi zapisal Hawke. “Pri odločitvi sem pazljivo pretehtal vse prejete informacije od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne policije in gospoda Đokovića”.

Korak Hawka, ki ima obsežna pooblastila glede bivanja tujcev v državi, je zadnji v več kot teden dni dolgi sagi o vstopu srbskega tenisača v državo. Mejna policija je necepljenemu 34-letnemu zvezdniku že 6. 1. preklicala vizo za vstop v državo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času pandemije novega koronavirusa.

Odločitev mejne policije je 10. 1. razveljavilo zvezno prizivno sodišče na podlagi ugotovitve, da Đokoviću na meji ni bil omogočena pravična obravnava, ni pa to posegla v vsebinske razloge za preklic vize. Od takrat se je Srb lahko svobodno gibal po državi in se pripravljal na prvi turnir za grand slam te sezone.

Po današnjem posegu Hawka Đokoviću grozi izgon iz države, a so se odvetniki teniškega zvezdnika na odločitev nemudoma pritožili, uvodno obravnavo pa je že v večernih urah v Melbournu opravil isti sodnik, ki je odločil v Đokovićev prid pred dnevi. Sodnik Anthony Kelly se je tokrat odločil predati primer rednemu zveznemu sodišču, ki ga bo obravnaval v nedeljo. Odobril je zahtevo tenisača, da ga do konca postopka oblasti ne izženejo iz države, s čimer se je predhodno strinjala tudi vlada, je poročal melbournski časnik The Age.

Đokovićevi odvetniki, ki trdijo, da je današnja odločitev ministra iracionalna, pa niso uspeli s predlogom, da sodišče ustavi ponovno zadržanje in namestitev Srba v center za tujce. Sodnik je vprašanje o tem, ali lahko v času do sodnega epiloga biva v alternativni namestitvi, prepustil dogovoru med stranema.

Glavno vprašanje v primeru se vrti okoli tega, ali Đoković sploh lahko vstopi v Avstralijo kot necepljen tujec. Po obstoječih pravilih obstajajo izjemno stroge izjeme, med katerimi ni prebolelosti covida-19 v zadnjih šestih mesecih, na kar se sklicuje Srb. To izjemo so sicer med svojimi pravili uvrstili prireditelji OP Avstralije in s tem poskrbeli za zmedo.

Poleg tega se je v zadnjih dneh odprlo več vprašanj glede Đokovićeve decembrske prebolelosti covida. Srb je priložil pozitiven test PCR s 16. decembra, mediji pa so izbrskali objave o več njegovih javnih nastopov v naslednjih dveh dneh. Srb je kasneje javno priznal, da se 18. decembra v Beogradu ni izoliral, ko je opravil intervju z novinarjem francoskega športnega medija L’Equipe. Za nastope v javnosti dan prej je zatrdil, da še ni imel izvida testa.

Dodatno je na obrazcu za vstop v Avstralijo zanikal, da bi v 14 dneh pred prihodom v Avstralijo obiskoval druge države, a je nato postalo jasno, da je v drugi polovici decembra potoval med Srbijo in Španijo, kjer se je pripravljal na prvi grand slam sezone. Pri tem je priznal “človeško napako” njegovega agenta pri izpolnjevanju obrazca.

Zaradi vseh zapletov je vprašanje njegovega vstopa v Avstralijo, kjer je načrtoval naskok na rekordni 21. naslov na turnirjih za grand slam, v zadnjih dneh poželo ogromno pozornosti po svetu. Še največ pa v deželi tam spodaj, kjer je to postalo tudi pomembno politično vprašanje, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralci so bili namreč v zadnjih dveh letih deležni izjemno strogih ukrepov za zajezitev pandemije na svetu, vključno z dolgimi zaprtji države in omejitvami za vrnitev Avstralcev iz tujine, ki tako večino časa niso mogli niti obiskati svojcev. Ob sprostitvi nekaterih ukrepov so se v zadnjih mesecih Avstralci množično cepili: precepljenost v državi je trenutno več kot 91-odstotna in raste.