Avstralija dopušča možnost, da se Đoković vrne v Melbourne že prihodnje leto

Avstralski premier Scott Morrison dopušča možnost, da se srbski teniški zvezdnik Novak Đoković, ki so mu v nedeljo odvzeli vizum in ga izgnali iz države, vrne na odprto prvenstvo Avstralije v Melbourne že prihodnje leto, poročajo agencije. Običajno izgon iz države v Avstraliji pomeni tudi triletno prepoved vstopa.

Zvezno sodišče v Melbournu je v nedeljo zavrnilo igralčevo zahtevo za ponovno priznanje njegovega vizuma. Srb je po večdnevnem sporu z avstralskimi oblastmi glede pravice, da vstopi v državo necepljen proti covidu-19, pred OP Avstralije državo nato zapustil. V Beogradu naj bi pristal danes nekaj po 12. uri.

Tričlanski sodni senat je v nedeljo potrdil, da se Đokoviću prepove vstop v državo, ob tem pa utemeljil, da je tveganje, da necepljen vstopi v Avstralijo, preveliko. V Avstraliji so bili ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa namreč zelo strogi in tudi javnost se je obrnila proti zvezdniku.

Zdaj se za prvega igralca s svetovne lestvice zapleta z naslednjimi turnirji v Melbournu, saj odvzem vizuma avtomatično pomeni triletno prepoved prihoda v Avstralijo. Avstralska vlada pa ima pristojnost, da to odločitev prekliče, če zanjo obstajajo tehtni razlogi.

“Prepoved načeloma velja za obdobje treh let, a obstaja možnost, da se vrne zaradi spremenjenih okoliščin. O tem bomo razpravljali takrat,” iz današnjega pogovora za radio 2GB povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

To je za oddajo Today Show povedala tudi ministrica za notranje zadeve Karen Andrews, ki je potrdila, da se prepoved lahko prekliče, a da gre v tem trenutku pri vsej zadevi za hipotetično razmišljanje.

Đoković je v Avstralijo prispel 5. januarja, tam so ga avstralski obmejni organi zadržali. Na prvi stopnji je sodišče ugodilo pritožbi srbskega igralca, da v Avstralijo vstopi kot zdravstvena izjema. Kasneje je odločitev razveljavil minister za imigracijo Alex Hawke, na drugi stopnji pa je v nedeljo tudi sodišče potrdilo izgon tenisača, ki je želel v Melbournu letos loviti rekordni 21. naslov na turnirjih za grand slam.