Avgusta bo v Ljubljani seniorski turnir ITF 400

V začetku junija je na Malem Lošinju potekalo Seniors evropsko prvenstvo. Dvojica Grizilo-Žerjav je v kategoriji dvojice 80+ osvojila tretje mesto, Štefan Seme, ki je organizator turnirja ITF 400 v Ljubljani, pa je v svoji kategoriji izpadel v četrtfinalu.

Štefan Seme (levo) je organizator turnirja ITF 400 v Ljubljani. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Seme skupaj s sodelavci organizira zelo odmeven veteranski turnir, ki je dobro sprejet tudi med tujimi igralci. Letos bo zasedba še močnejša, saj jim je uspelo dvigniti rang tekmovanja. “Priprave na turnir so se začele že avgusta lani. Ko se konča en turnir je potrebno začeti delati za nov turnir. S pomočjo Tenis Slovenije smo zdaj dobili rang ITF 400. Hvala za pomoč, zahvalil pa se bi tudi Šport Ljubljani. Ker bo turnir letos višjega ranga bo turnir še boljši. To pomeni, da bo tudi udeležba večja. Igral sem na številnih turnirjih. Ko sem hodil na turnirje sem ves čas opazoval, kako so organizirani. Naš turnir je v organizacijskem smislu že zdaj vsaj turnir ITF 700, kar je en rang višje. Več pa si Ljubljana trenutno ne more privoščiti. Razen če dobimo evropsko prvenstvo ali turnir svetovnega ranga. Ampak to je že večji zalogaj, tako da je za zdaj to kar imamo dovolj, “ je dejal Seme.

Izpostavil je glavno razliko ljubljanskega turnirja v primerjavi s podobnimi v tujini: “Razlika je, da smo mi vedno dobri domačini. Pri nas se vse dobi zastonj, drugje pa je potrebno vse plačati. Tudi na evropskem prvenstvu na Lošinju je bilo tako. Pri nas igralci dobijo številna darila, tam smo na primer dobili eno majhno brisačo in obesek. Prvo leto se je v Ljubljani zbralo veliko ljudi. Igralo je 170 igralcev iz 20 držav. Koronavirus je povzročil nekaj težav, ampak turnirja ni zaustavil. Za letos pričakujem, da bo na našem turnirju nastopalo 200 igralcev. Večinoma igrajo bivši profesionalni igralci. V Ljubljani so igrali igralci od 30 pa do 92 let. Imeli smo že drugega igralca na svetovni lestvici.

V začetku junija je na Malem Lošinju potekalo evropsko prvenstvo, Seme je nastopil v kategoriji 75+, kjer je po zmagi v prvem kolu, v četrtfinalu izgubil proti enemu izmed najboljših igralcev na svetu Italijanu Claudiju. “Slovencev na prvenstvu ni bilo veliko. To me kar malce čudi. Kakovost je bila res izjemna. Večina je izpadla v prvem kolu. Ampak to je nepomembno. Glavno je, da sodelujemo, da vidimo, kako to poteka, da lahko to prenesemo tudi na naše turnirje. Najprej sem premagal prvaka Srbije, proti Italijanu pa ni šlo,” je dejal Seme.

Pavel Žerjav (na fotografiji desno) se je odlično odrezal na Lošinju. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Na prvenstvu pa so Slovenci vseeno osvojili kolajno. V igri dvojic v kategoriji 80+ let sta bila tretja Rikardo Grizilo in Pavel Žerjav.Organizacija je bila na visokem nivoju, prav tako tudi kakovost teniških igralcev. Igrali smo vsak dan, tako da je zelo pomembna tudi fizična pripravljenost. Če je trebuh prevelik, potem takšnega tempa ne zdržimo. Sam igram tenis trikrat na teden. S Pavlom večkrat igrava skupaj, sva kar uigrana dvojica. Že prej bi lahko nastopil na svetovnem prvenstvu, a sem udeležbo zaradi smrti v družini odpovedal. Tako sva se prijavila na evropsko prvenstvo in bila uspešna,” je dejal 81-letni Rikardo Grizilo.