Alcaraz in Ribakina zmagovalca Indian Wellsa (dopolnjeno)

Carlos Alcaraz je prvič v karieri zmagal na mastersu 1000 v Indian Wellsu in bo na novi lestvici spet številka 1 v svetu tenisa. Devetnajstletni Španec je v finalu gladko, s 6:3 in 6:2 odpravil Rusa Danila Medvedjeva. Ženski turnir je dobila Rusinja s kazahstanskim potnim listom, Jelena Ribakina.

Mladi Alcaraz se po zmagi v Indian Wellsu vrača na čelo svetovne lestvice, na vrhu je zamenjal Novaka Đokovića. Srb na 8.345.040 evrov vrednem turnirju na trdi podlagi v južni Kaliforniji ni nastopil, ker mu zaradi necepljenja proti koronski okužbi niso dovolili vstopa v ZDA.

“Izjemen občutek, ko sem dvignil pokal tukaj, ter se ponovno povzpel na prvo mesto na svetu, Lahko mirno rečem, da je za menoj izjemen turnir,” je dejal Alcaraz.

Po turnirjih v Miamiju in Madridu je to za Alcaraza tretji masters v karieri, ki ga je osvojil. Proti Medvedjevu, ki je v osmini finala premagal olimpijskega prvaka Aleksandra Zvereva, je po približno 70 minutah igre unovčil drugo meč žogo. Alcaraz je lani prvič postal številka 1 na svetu in je bil takrat najmlajši v zgodovini, ki mu je uspel tovrsten dosežek.

“Danil očitno danes ni igral najbolje. Sem pa zelo zadovoljen s svojo igro, ne le danes, ampak na vsem turnirju. Menim sicer, da se moja igra od lani ni veliko izboljšala, veliko bolje pa prenašam pritiske. Preprosto igram sproščeno in to je najpomembneje, da uživam v igranju,” je dodal španski zmagovalec.

Ženski del turnirja je dobila Rusinja Ribakina, zmagovalka Wimbledona, ki od leta 2018 igra za Kazahstan.

V finalu se je Ribakina maščevala Belorusinji Arini Sabalenka za letošnji finalni poraz na odprtem prvenstvu Avstralije in zmagala v dveh nizih, s 7:6 (11) in 6:4. Za 23-letnico je bila to prva zmaga na mastersih.

Sabalenka je povedla s 4:2 v prvem nizu, vendar je Ribakina preobrnila potek tekme in s tremi dobljenimi igrami v nizu povedla s 5:4. Niz se je nato odločal v podaljšani igri, ki ga je s 13:11 dobila Ribakina. Ta je v drugem nizu povedla z 2:0 in 5:2. Sabalenki je uspelo znižati na 4:5, deseto odločilno igro pa je na svoj servis dobila Ribakina.

S tem je dobila 1.262.220 ameriških dolarjev in 1000 točk na lestvici WTA, na kateri je napredovala za tri mesta in je sedaj sedma. Sabalenka je ostala druga za Poljakinjo Igo Swiatek.

“Če bom nadaljevala na ta način, bom gotovo še napredovala znotraj prve deseterice. Počutim se izvrstno, nisem pričakovala, da bova odigrali le dva niza. Bolj verjetna je bila tesna bitka v treh nizih. Kljub temu ni bilo lahko, dvoboj je otežil veter. A sem se znašla, tudi tedaj, ko sem izgubila, denimo, dve ali tri igre v nizu,” je povedala Ribakina.