Agencija za teniško integriteto Nastjo Kolar dosmrtno izključila iz tenisa

Mednarodna agencija za teniško integriteto (Itia) je iz tekmovalnega profesionalnega tenisa dosmrtno izključila slovensko teniško igralko Nastjo Kolar. Kot je agencija sporočila na svoji spletni strani, se kazen nanaša na večkratne kršitve teniškega protikorupcijskega programa (TACP). Gre za prekrške med letoma 2015 in 2020.

Podobno odločitev o dosmrtni prepovedi sodelovanja v tenisu je Itia sprejela še za Američanko Alexandro Riley. Pri Nastji Kolar je Itia našla 25 kršitev teniških protikorupcijskih smernic, pri Američanki Riley pa 15.

Igralkama so dokazali prirejanje izidov oziroma poteka dvobojev, prepovedano sodelovanje pri stavah, nedovoljeno sporočanje informacij v živo ter neprijavljanje s stavami povezanih stikov.

Kazen pomeni, da igralki ne smeta nastopati na nobenem teniškem turnirju pod okriljem mednarodnih zvez.

Teniški igralki sta bili že začasno suspendirani od marca 2023. Ob tem so igralkama odredili tudi plačilo denarne kazni. Kolarjeva bo morala plačati globo v višini 175.000 ameriških dolarjev (160.000 evrov), Riley pa so kaznovali s plačilom globe v višini 50.000 ameriških dolarjev (45.600 evrov).

Globa, ki je bila naložena slovenski igralki Kolar, je blizu najvišji kazni v višini 250.000 ameriških dolarjev (230.000 evrov) za kršitve teniškega protikorupcijskega programa, kar po mnenju agencije odraža “korupcijska kazniva dejanja najvišje stopnje resnosti v daljšem časovnem obdobju”. Poleg tega pa agencija ugotavlja, da nobena od igralk ni pokazala kakršnega koli kesanja ali obžalovanja svojih dejanj.

Osemindvajsetletna Kolar je bila leta 2014 članica najboljše dvestoterice med posameznicami na ženski svetovni jakostni lestvici WTA. V dvojicah pa je bila najvišje leta 2015 na 140. mestu.

Agencija Itia je neodvisna organizacija, ki so jo ustanovile krovne mednarodne teniške zveze (WTA, ATP, ITF in združenje turnirjev za grand slam), namenjena pa je zagotavljanju integritete na teniških tekmovanjih po vsem svetu.