6. junija bo prvič postala prvi lopar Slovenije

Po končanem Rolandu Garrosu 2022 bo Slovenija dobila nov prvi lopar v ženski karavani. Tamaro Zidanšek bo namreč na WTA lestvici za las prehitela 21-letna Ljubljančanka Kaja Juvan. 

Kaja Juvan pozitivnih misli zre v prihodnost. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Že nekaj časa je jasno, da rezultati na letošnjem Odprtem prvenstvu Francije ne bodo prinesli spremembe na samem vrhu WTA lestvice, kjer bo brez dvoma še naprej ostala zmagovalka Rolanda Garrosa 2020 Iga Swiatek. Bo pa s ponedeljkom, 6. junija, ko se bo končal letošnji turnir v Parizu, Slovenija dobila nov prvi lopar.

Razloga, da bo temu tako, sta dva. Na eni strani odlične predstave Kaje Juvan, na drugi stani pa Tamari Zidanšek ni uspelo ubraniti točk iz lanskega Rolanda Garrosa, ko se je prebila vse do polfinala. Konjičanka je z uvrstitvijo v 3. kolo turnirja od vseh igralk, ki so se lani uvrstile v polfinale, prišla še najdlje, a vseeno turnir končala prezgodaj, da bi obstala med najboljšo 50-erico.

24-letna Konjičanka bo iz 25. mesta nazadovala na 62. mesto, točno mesto višje pa se bo ob naslednji spremembi, v ponedeljek, 6. junija, nahajala Kaja Juvan. 21-letna Ljubljančanka v zadnjem času kaže vse boljše predstave, ki so jo že pred Rolandom Garrosom dvignile na 68. mesto, preboj v 2. kolo OP Francije pa zanjo pomeni skok za novih 7 mest.

Kaji Juvan se v ponedeljek obeta nova najboljša uvrstitev v karieri. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Kaja Juvan bo tako prvič v karieri postala najvišje uvrščena Slovenka. Pred njo je ta naziv pripadal Zidanškovi, še pred tem je bila dolga leta najvišje Polona Hercog, trenutno 185. igralka sveta, še pred tem Katarina Srebotnik. 

Velenjčanka je najvišje segla leta 2006, ko je veljala za 20. igralko sveta, Hercogova je bil najvišje leta 2011 (35.), Zidanškova 2022 (22.). Do kam lahko poseže Kaja Juvan?