Belorusinja Arina Sabalenka, prihodnji ponedeljek prvič v karieri nova številka 1 lestvice WTA, se je danes prebila v polfinale odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku. V četrtfinalu je zanesljivo s 6:1 in 6:4 premagala Kitajko Zheng Qinwen.

Petindvajsetletna Belorusinja, ki je letos dobila že odprto prvenstvo Avstralije, je bila v polfinalu Flushing Meadowsa tudi v zadnjih dveh sezonah.

Forma je odlična, saj je za zmago v četrtfinalu potrebovala vsega uro in 12 minut. A naslednja tekmica bo bržkone težji zalogaj. Pomerila se bo z boljšo iz dvoboja med zmagovalko Wimbledona, Čehinjo Marketo Vondoušovo in Američanko Madison Keys, finalistko New Yorka 2017.

“Danes sem definitivno igrala odlično. Super sem zadovoljna s svojo predstavo. Zdaj sem si sama dala priložnost, da letos polfinale odigram bolje. O številki ena ne razmišljam. Tukaj me čakajo druge stvari. Po turnirju bo časa za to dovolj,” je po tekmi povedala zmagovalka, zdaj tudi prva favoritinja za končno zmago. Skušala bo nadgraditi Wimbledon in Roland Garros, kjer se je prebila do polfinala.

V drugi polfinale sta že uvrščeni Američanka Coco Gauff in Čehinja Karolina Muchova.

Današnji prvi moški četrtfinale pa je dobil tretjepostavljeni Danil Medvedjev, ki je v ruskem dvoboju po slabih treh urah ugnal osmopostavljenega rojaka Andreja Rubljova s 6:4, 6:3, 6:4.

Zmagovalec US Opna 2021 je dosegel na videz lahko zmago nad prijateljem, ki je tudi boter njegovi hčerki, toda je prav v vseh nizih kazalo tudi na uspeh Rubljova, a ta po odvzemu servisa ni uspel izkoristiti ustvarjene prednosti.

Prav v vseh treh nizih je namreč Rubljov Medvedjevu odvzel po dva servisa. Da je bilo tesno, priča tudi podatek o zadnji točki, saj je Medvedjev izkoristil šele peto točko za končno zmago.

“Nekoč bo nekdo na tem igrišču še umrl. To je brutalno. Edino, kar je bilo v teh pogojih dobro, je to, da sva trpela oba. Na koncu se je izšlo dobro, čeprav je bilo veliko nihanj v igri obeh,” je po tekmi povedal zmagovalec in imel pri tem v mislih predvsem zelo soparno vreme pri temperaturi 34 stopinj Celzija, ki je načela kondicijo obeh igralcev.

Svojega nasprotnika v polfinalu 27-letni Medvedjev, ki je v polfinalu tega turnirja četrtič, še čaka. To bo boljši iz dvoboja med prvim igralcem sveta in branilcem naslova, Špancem Carlosom Alcarazom ter nemškim olimpijskim prvakom Alexandrom Zvereom.