Španec Carlos Alcaraz je začel obrambo svoje krone na OP ZDA, zadnjem teniškem turnirju za veliki slam v sezoni, z zmago, potem ko se je njegov nasprotnik v torek poškodoval. Tudi tretji nosilec Rus Danil Medvedjev se je na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku s hitro zmago prebil v drugi krog.

Alcaraz, ki se je vrnil na igrišče stadiona Arthurja Asheja, kjer je pred enim letom kot najstnik osvojil svoj prvi turnir za grand slam, je ves čas nadzoroval potek igre, potem ko si je Nemec Dominik Koepfer v uvodni igri zvil levi gleženj.

Koepfer je poskušal nadaljevati kljub očitnemu nelagodju, a je končno odnehal, medtem ko je v drugem nizu zaostajal z 2:3, prvi niz pa je izgubil z 2:6.

“To ni najboljši način za preboj v naslednji krog,” je dejal prvi igralec sveta Alcaraz. “Moram pa reči, da sem na svoji strani igral odlično.”

Alcaraz, ki se bo v drugem krogu pomeri z Lloydom Harrisom iz Južne Afrike, se bo, če se bo uvrstil, v polfinalu pomeril s prvakom OP ZDA leta 2021 Medvedjevom.

Medvedjev je svoj račun na US Opnu odprl v torek z gladko zmago s 6:1, 6:1, 6:0 nad Madžarom Attilo Balazsom, ki ga je Rus zlomil v zgolj 74 minutah.

Ruski as se bo v četrtek v drugem krogu pomeril z Avstralcem Christopherjem O’Connellom za uvrstitev med najboljših 32.

“To je bil verjetno najhitrejši dvoboj treh nizov, ki sem ga odigral,” je dejal Medvedjev po tem, ko je briljantno uničil Balazsa.

Medtem ko sta se Alcaraz in Medvedjev uvrstila v drugi krog, pa je Karen Hačanov, lanski polfinalist OP ZDA, naletel na nepričakovano previsoko oviro.

Enajstega nosilca iz Rusije je 89. igralec sveta Američan Michael Mmoh zlomil v treh nizih s 6:2, 6:4, 6:2.

Nemec Alexander Zverev, 12. nosilec, poraženi finalist Flushing Meadowsa leta 2020, nikoli ni bil videti v nevarnosti, saj je s 6:4, 6:4, 6:4 zmagal nad Avstralcem Aleksandrom Vukićem.

Jannik Sinner, šesti nosilec iz Italije, je premagal Yannicka Hanfmanna iz Nemčije s 6:3, 6:1, 6:1.

V ženskem delu žrebu je medtem predčasno izpadla še ena polfinalistka iz leta 2022 francoska sedma nosilka Caroline Garcia, ki je izgubila v dveh nizih proti kitajski kvalifikantki Wang Yafan.

Medtem je druga nosilka Belorusinja Arina Sabalenka, aktualna prvakinja OP Avstralije, napredovala z zmago s 6:3 in 6:2 nad v Ukrajini rojeno Belgijko Maryno Zanevsko.

Konec tekme je bil obarvan s polemiko, saj se Zanevska ni želela rokovati s Sabalenko v znak protesta proti vojaški podpori Belorusije ruski invaziji na Ukrajino.

“Vem, da zastopam Belgijo, vendar je vsa moja družina v Ukrajini,” je Zanevska povedala za francosko tiskovno agencijo AFP.

“Imam družino, ki se bori na fronti. In mislim, da bi bilo, če bi ji stisnila roko, enako, kot da bi jim pljunila v obraz.”

Tunizijka Ons Jabeur, ki si po porazu v treh finalih velikih prvenstev v letih 2022 in 2023 obupano želi priti do svojega prvega naslova na turnirjih za grand slam, je vendarle preživela zdravniški preplah, preden je premagala Kolumbijko Camilo Osorio.

Devetindvajsetletna peta nosilka se je v eni fazi uvodnega niza pritoževala nad težavami z dihanjem, preden je vzela zdravniški premor.

Veliko razočaranje pa je doživela ameriška teniška ikona Venus Williams, ki je tekmovala na svojem rekordnem 24. OP ZDA.

Williams je doživela boleč poraz, z dvakrat 6:1 jo je izločila Belgijka Greet Minnen, ki je bila stara komaj nekaj tednov, ko je Williamsova leta 1997 dosegla svoj prvi finale na OP ZDA.