Največji teniški turnir za dekleta v Sloveniji se bo letos, kot je znano, zaradi spora med občino in lastnikom zemljišča iz Portoroža preselil v Ljubljano, novost pa je, da bo osrednje igrišče na Kongresnem trgu v središču mesta oziroma v Parku zvezda.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Teniške zveze Slovenije (TZS) Gregor Krušič, bo to edinstven primer v zgodovini Združenja teniških igralk (WTA). Tudi zato je morala TZS čakati skoraj dva meseca, da je WTA potrdila lokacijo in prižgala zeleno luč.

“Veliko dela, priprav in meritev je bilo potrebnih, da je WTA videla, da je zamisel izvedljiva. Pri tem je pomembno vlogo odigrala naša legendarna igralka Mima Jaušovec, zato bo osrednje igrišče nosilo njeno ime,” je dejal Krušič.

V središču Ljubljane oziroma na igrišču Mima Jaušovec, okoli katerega bodo tribune za 1000 gledalcev, bodo prve dni turnirja, ki se bo začel 11. septembra, nastopile v glavnem slovenske igralke, od četrtka do nedelje, 17. septembra, pa se bo tja preselilo celotno dogajanje. Ostali dvoboji bodo namreč potekali na igriščih pod dvorano Tivoli.

Turnirja WTA 125 se veseli tudi ena najboljših slovenskih igralk Kaja Juvan, ki je na novinarski konferenci povedala: “Kot Ljubljančanka komaj čakam turnir, saj bo to res edinstvena lokacija v svetu tenisa. Do zdaj še nikjer na svetu nisem videla, da bi dvoboji potekali v središču mesta oziroma v parku. Verjamem, da bodo fotografije in posnetki obkrožili svet.”

Turnir bo za razliko od prvih dveh let v Portorožu, kjer so se igralke potegovale za 250 točk WTA, tokrat iz serije WTA 125. Temu primeren bo nižji nagradni sklad; 100.000 evrov oziroma 13.000 evrov za zmagovalko turnirja.

Direktor Gregor Krušič je poudaril, da bo teniška zveza poudarek dala na slovenske igralke, tako da v Ljubljani pričakuje vse najboljše. Povabilo organizatorja bodo dobile vse članice reprezentance, ki na turnir ne bodo uvrščene neposredno oz. po uvrstitvi na lestvici WTA.

Turnir, ki bo potekal na pesku – v Portorožu se je igralo na trdi podlagi, bo verjetno manj zanimiv za zvezdnice svetovnega tenisa, saj je pred tem v New Yorku na sporedu US Open, kjer so igrišča s trdo podlago, tudi večina turnirjev v Aziji, kamor se bodo igralke preselile v zaključku sezone, pa poteka na trdem.

“Mnogim igralkam in prijateljicam iz tenisa sem omenila unikatno lokacijo in bile so navdušene. Res pa je, da imajo mnoge že davno narejene koledarje in da redko katere preskakujejo iz ene na drugo podlago. Vseeno verjamem, da bo turnir v Parku zvezda enkraten dogodek tako za igralke kot gledalce,” je dodala Kaja Juvan.