Gastonu visoka denarna kazen zaradi nešportnega obnašanja

Francoskega teniškega igralca Huga Gastona je krovna zveza ATP kaznovala s 144.000 evri globe zaradi nešportnega obnašanja na igrišču, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kazen si je Francoz, ki je na novi lestvici ATP na 108. mestu, do nedavnega pa je bil 58. igralec sveta, prislužil z dejanjem na nedavnem turnirju serije masters 1000 v Madridu.

Takrat je med dvobojem s Hrvatom Borno Ćorićem pred serviranjem namerno spustil žogico na tla, da bi s tem sodnika prisilil v ponovitev točke, ki bi jo sicer izgubil, so pri ATP pojasnili ozadje kazni.

Ta je tako visoka, ker to ni bil prvi takšen prekršek Francoza. Kot je zapisala AFP, so pri krovni zvezi pojasnili, da se kazni za takšno obnašanje stopnjujejo ob ponovitvah, Gaston pa je podobno nešportno potezo naredil že četrtič v sezoni.

Če se bo Gaston v prihodnje takšnim potezam odpovedal, mu sicer ne bo treba plačati celotnega zneska. Na kazen se je namreč pritožil, ATP pa mu je ugodila in bo moral odšteti “samo” 72.000 evrov, a pri tem v naslednjih 12 mesecih ne bo več smel narediti nobenega podobnega nešportnega prekrška.

Zanimivo pa je, da bi prvotno izrečena kazen presegla ves njegov zaslužek v letu 2023 – kot piše AFP, je letos na turnirjih zaslužil 114.218 evrov. Dobil je sicer vabilo prirediteljev za Roland Garros, tako da ima že zagotovljenih še vsaj 69.000 evrov, kolikor dobijo poraženci v prvem krogu.