Zverev ni blestel, a se je prebil v drugi krog

Lanski olimpijski prvak iz Tokia Alexander Zverev na svojem uvodnem teniškem dvoboju na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu ni prikazal navdušujoče predstave, po dveh urah in 38 minutah pa je visokorasli Nemec le strl odpor rojaka Daniela Altmeierja in slavil s 7:6 (3), 6:1 in 7:6 (1).

Zverev, ki doslej še ni osvojil turnirja za grand slam, najbližje temu je bil na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku 2020, ko je v finalu klonil proti Avstrijcu Dominicu Thiemu, je na današnjem obračunu v Rod Laver Areni dosegel 14 asov in 53 “winnerjev”.

V obračunu proti rojaku je trenutno tretji igralec na teniški lestvici ATP in tretji nosilec tukajšnjega turnirja pokazal toplo-hladno predstavo, na koncu pa se vendarle prebil v drugi krog, kjer ga čaka Avstralec John Millman, ki je bil v uvodnem krogu boljši od Španca Feliciana Lopeza s 3:1 v nizih.

V drugi krog letošnjega prvega turnirja za grand slam sta se prebila tudi Japonka Naomi Osaka in Španec Rafael Nadal. Branilka naslova in dobitnik 20 turnirjev velike četverice sta napredovala brez izgubljenega niza. Turnir pa je že zaključen za 12. nosilca, Britanca Camerona Norrieja.

V odsotnosti Srba Novaka Đokovića, ki je po več kot desetdnevnem sporu z avstralskimi oblastmi glede vstopa v državo kot necepljena oseba včeraj moral zapustiti Avstralijo in se je medtem že vrnil v domovino, a se na letališču v Beogradu ni srečal z mediji in svojimi privrženci, je Osaka edina v Melbournu, ki brani lanski naslov. A tudi njen nastop po predanem dvoboju na pripravljalnem turnirju v Melbournu pred tednom dni ni bil gotov.

Japonka, ki je po daljši odsotnosti zdrsnila na 14. mesto na svetovni lestvici, ni kazala nobenih znakov poškodbe ali dvomov po daljšem boju s pomanjkanjem motivacije. V 68 minutah igre je s 6:3 in 6:3 premagala Kolumbijko Camilo Osorio. V prvem nizu je hitro povedla s 4:0, v drugem pa je svoji nasprotnici odvzela servis pri 3:2 in nato znova v deveti igri za končno zmago.

Zmagovalka OP Avstralije lani in pred tremi leti je bila zadovoljna s svojo igro. “Igrala sem dokaj dobro, čeprav nisem imela veliko informacij o nasprotnici. Zadovoljna sem, da sem tu. Vedno je poseben občutek, ko se vrneš sem,” je dejala Japonka o igranju na prvem grand slamu sezone.

Na teniška igrišča se je ob začetku leta po večmesečni odsotnosti vrnil tudi Nadal, ki je prav tako kot Osaka prikazal dominantno predstavo za uvod. Šesti nosilec je po eni uri in 51 minutah s 6:1, 6:4, 6:2 odpravil Američana Marcosa Girona.

Španec na turnirju lovi rekordno 21. zmago na največjih turnirjih, v drugem krogu pa se bo pomeril z Yannickom Hanfmannom iz Nemčije, ki je danes s 6:2, 6:3, 6:2 presenetil domačina Thanasisa Kokkinakisa. “Po vrnitvi po poškodbah nikoli ne veš, kako boš, stvari so lahko težke, zato je treba vzeti stvari vsak dan posebej. Ostajam pozitiven,” je dejal Nadal.

Majorčan je po prihodu v Avstralijo povedal, da ga je v decembru močno zdelal tudi covid-19. “Simptomi niso prijetni. Štiri dni sem ležal, a zdaj se počasi pobiram,” je pojasnil.

Podobno izkušnjo z novim koronavirusom je imela tudi olimpijska prvakinja, Švicarka Belinda Bencic, ki je v prvem krogu v Melbournu s 6:4, 6:3 premagala Kristino Mladenovic iz Francije. Še zdaj ni povsem zdrava: “Na treningih mi je pulz močno naraščal. A zdi se mi, da je vsak dan boljše,” je dejala.

V moški konkurenci je medtem prvi dan turnirja prvo veliko presenečenje pripravil Američan Sebastian Korda, ki je v treh nizih s 6:3, 6:0, 6:4 premagal 12. nosilca Norrieja.

Presenečenja pa ni dopustila Grkinja Maria Sakari, ki po izjemnem zaključku lanskega leta velja za eno od širših favoritinj ženskega dela turnirja. V Melbournu ji je pripadla čast igranja prvega dvoboja na osrednjem igrišču na stadionu Rod Laver. Za zmago proti Nemki Tatjani Marii se je morala precej potruditi, še posebej v drugem nizu, ki ga je dobila po podaljšani igri za zmago s 6:4, 7:6 (2). “Vsi vemo, kako težko je lahko v prvem krogu in to nikakor ni bilo lahko,” je dejala Grkinja.

V drugem krogu se ji je popoldan po lokalnem času pridružila tudi prva nosilka, domačinka Ashleigh Barty, ki ji Ukrajinka Leša Curenko ni povzročila nobenih težav. Avstralka je zmagala s 6:0, 6:1. “To je lepo, počutim se, kot da bi minila cela večnost, odkar sem bila tu,” je dejala prva igralka sveta.

Po izgonu Đokovića iz Avstralije je poseben motiv dobil njegov rojak Miomir Kecmanović, ki se ni strinjal z dogajanjem okoli prvega loparja sveta, to pa je pokazal tudi na igrišču, ko je gladko s 6:4, 6:2, 6:1 premagal Đokovićevo menjavo v moškem delu žreba Italijana Salvatoreja Carusa.