Slovenke v soboto odhajajo v Turčijo

Slovenska ženska reprezentanca v soboto odhaja v turško Antalyo, kjer jo čaka prvi nastop po več kot dveh letih. Slovenijo bodo v prvi evroafriški skupini pokala Billie Jean King zastopale Tamara Zidanšek (23. WTA), Kaja Juvan (78. WTA), Živa Falkner (482. WTA), Pia Lovrič (577. WTA) in trenutno najboljša mladinka Lara Smejkal (127. ITF).

Slovenija je nazadnje igrala marca leta 2020, ko je izgubila odločilni dvoboj za napredovanje proti Srbiji.

“Vesel sem, da bo reprezentanca po več kot dveh letih znova skupaj. Pred nami je naporno tekmovanje, v 6 dneh bomo odigrali veliko dvobojev. Vesel sem, da sta zraven obe najboljši igralki, ki z veseljem nastopata za reprezentanco. Igra se na pesku, kar je za naše igralke prednost. V soboto odpotujemo, potem pa bomo imeli en dan in pol za prilagoditev na razmere. Ne vemo pa še kdaj igramo. Poznamo tekmice, ne pa tudi razporeda. Vsak dan nam obljubljajo, a za zdaj še ne vemo s kom bomo igrali najprej,” je povedal selektor Andrej Kraševec. Njegov pomočnik bo tokrat Blaž Kavčič.

Naša najboljša igralka Tamara Zidanšek se je po ameriški turneji za nadaljevanje sezone pripravljala v Kopru: “V Sloveniji sem že deset dni. Prišla sem po ameriški turneji. Na nadaljevanje sezone sem se pripravljala na peščenih igriščih v Kopru. Dnevi so delovni. Zadovoljna sem s tem, kar se trenutno dogaja na in izven igrišča. Komaj čakam na začetek tekmovanja. Glede na to, da sem imela covid, se še nisem popolnoma regenerirala. Ta ameriška turneja je bila posvečena mojemu zdravju in temu, da covid predelam tako kot je treba. Rezultati so bili temu primerni. Nisem bila sposobna trenirati, kot sem si želela. Zdaj počasi prihajam v pravo fizično stanje, ko lahko končno oddelam treninge tako kot je treba. Reprezentančna tekmovanja so malce drugačna. Ekipa je ves čas skupaj. Karte so vedno odprte, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Ekipni duh lahko veliko spremeni. Ena izgubljena tekma ne pomeni, da je ekipa izgubila. Vedno lahko pride do preobrata. Na teh tekmovanjih smo se vedno imeli dobro. Bilo je veliko nervoze, pa tudi smeha. Vsega po malem. Upam, da bo letos še boljše.”

Kaja Juvan je na Slovaškem. “Tekmovanja se zelo veselim. Skupinski duh in ekipna tekmovanja so mi bila vedno všeč. Uživam v reprezentanci, s puncami se zelo dobro razumemo. Zelo se veselim tekmovanja. Sem dobro pripravljena, v zadnjem času smo namenili nekaj več pozornosti fizični pripravljenosti. Veselim se tekem. Mislim, da imamo dobro priložnost za uspešen rezultat, bomo pa seveda videli, kako se bo vse skupaj odvilo. Verjamem, da gremo tja s prepričanjem, da lahko naredimo nekaj lepega. Upam, da mi bo uspelo odigrati dobre tekme,” je iz Slovaške sporočila Juvanova.

Živa Falkner: “Jaz sem že 6 tednov na poti, zdaj pa sem že v Antalyi. Danes sem si ogledala prizorišče. Turkinje so danes že trenirale. Igrišča se mi zdijo zelo počasna, kar je, vsaj zame, dobro. Vreme je lepo. Sama sem prvič v članski reprezentanci. Veselim se in sem počaščena, da sem del ekipe. Čeprav rezultati tega ne kažejo pa sem trenutno v dobri formi. Iz tedna v teden igram boljši tenis.”

Pia Lovrič: “Tudi jaz sem že v Turčiji, v reprezentančni hotel pa pridem v soboto. Že drugič sem v ekipi. Vzdušje je bilo že prvič super. Dobro smo se razumeli, zato sem veselim, da bomo znova skupaj.”

Lara Smejkal: “Zelo se bila vesela, ko me je selektor poklical in me vprašal, če bi igrala za reprezentanco. To bo zame zelo dobra izkušnja. Tamare in Kaje še nisem spoznala. Vse punce so, kot sem slišala, super.”

V Turčiji bo nastopilo 11 reprezentanc, ki bodo igrale v dve skupinah. Napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino si bosta zagotovili zmagovalki obeh skupin, tretjega potnika pa bo dal medsebojni dvoboj drugourvščenih ekip iz obeh skupin.

Slovenija je v skupini skupaj s Švedsko, Hrvaško, Avstrijo, Bolgarijo in Gruzijo. V drugi skupini so Srbija, Madžarska, Turčija, Estonija in Danska.

Tekme skupinske dela bodo potekale od 11. do 15. aprila, play-off pa v soboto, 16. aprila.