Obe Slovenki zmagali v prvem kolu turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož

Tretji dan turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož sta nastopili tudi obe Slovenki v glavnem turnirju. Najprej je Kaja Juvan s 7:6 in 6:3 premagala Francozinjo Alize Cornet, nato pa je bila Tamara Zidanšek s 6:4 in 6:4 boljša od Rusinje Anastazije Zaharove.

Kaja Juvan boljša od Francozinje. (Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida)

Obe sta na igrišče stopili pozneje, kot smo pričakovali, saj so se prvi trije dvoboji dneva končali po treh nizih. Dvoboj med zmagovalko Wimbledona Kazahastanko Jeleno Ribakino in Nemko Lauro Siegemund je denimo trajal kar 3 ure in 22 minut.

Od obeh Slovenk je najprej na igrišče prišla lanska polfinalistka turnirja Kaja Juvan (72. WTA). Njena tekmica je bila izkušena Alize Cornet (35. WTA). 32-letna Francozinja je bila nekoč že 11. igralka na svetu. Cornetova je dvoboj začela bolje, vendar se Juvanova ni predala. Francozinja je namreč vodila že s 5:2, Kaja pa je nato z agresivno igro dobila štiri igre zapored, niz pa odločila v svojo korist po podaljšani igri. “Želja je bila res velika. Na začetku se je bilo zato malce težje sprostiti. V eni fazi pa sem si rekla, ok gremo naprej, in roka se je sprostila. Odločilo je par dobrih žog. Prišla sem nazaj v dvoboj, začela sem diktirati tempo in napadati.” In tako je bilo tudi v drugem nizu, ki pa je bil vseeno zelo izenačen. Na koncu pa je težko prigarana zmaga le ostala doma. “Ta zmaga mi res pomeni veliko. Za mano je zelo težko obdobje. Hvaležna sem za vso podporo. Ta zmaga pa je namenjena družini, mojemu očetu, ki je doma,” je bila čustvena po zmagi Juvanova, ob teh zadnjih besedah pa je tudi pomahala v kamero.

”Tako igro sem imela tudi, ko sem bila mlajša in jo zdaj še vedno iščem. Počutim se, da je to igra, ki si jo želim imeti. Vmes so bili različni trenerji in različni načini treniranja, ampak se mi zdi, da je to tista Kaja, ki si jo želim. Da sem jaz tista, ki napada, tista, ki poizkuša delati točko.

Napredovala tudi Tamara Zidanšek (Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida)

Zadnji dvoboj zelo dolgega dneva pa je odigrala Tamara Zidanšek (91. WTA). Njena tekmica je bila kvalifikantka iz Rusije Anastazija Zaharova (160. WTA). Dvoboj se je začel ob 21.55, končal pa 23.25. Rezultat je bil 6:4 in 6:4. “Na začetku je bilo kar nekaj tipanja. Tekmica je odigrala zelo dober dvoboj. Glede na to, da je igrišče počasnejše, da so razmere počasnejše, se ni dalo hitro zaključiti. Za vsako točko je bilo potrebno garati. Vesela sem, da sem dvignila svoj nivo igre. Upam, da bo naprej lažje. Mislim, da sem nazadnje tako pozno končala leta 2019 na Tajskem, ko so bili večerni dvoboji. To so posebne razmere. Ni lahko cel dan čakati, pa potem iti pozno spat, vseeno pa so to posebne izkušnje. Danes sem ponosna na svojo konstantnost. Vendar pa se zavedam, da moram izboljšati agresivnost,” je po dvoboju dejala Zidanškova.

Tamara Zidanšek bo jutri nastopila kar dvakrat. Najprej med posameznicami, ko bo njena tekmica Romunka Ana Bogdan, nato pa še v igri dvojic. V dvojicah bomo prvič na tem turnirju videli igrati tudi Andrejo Klepač.

V ponedeljek se je v prostoru VIP Žiher hiše oglasila tudi prva zvezdnica turnirja Emma Raducanu. Spregovorila je o smrti kraljice Elizabete II, o lanski zmagi na OP ZDA, o lepotah Portoroža, o zvezdniškem življenju, podelila pa je tudi nasvet mladim dekletom širom sveta.

Celoten posnetek si lahko prenesete iz te povezave: https://www.grosfichiers.com/EDPKxPqb2Cm

WTA 250 Zavarovalnica Sava Portorož
(Slovenija, $251.750, trda podlaga, zunaj)

SLOVENSKI NASTOPI

Posamezno, 1. kolo
Juvan K. (Slo) – Cornet A. (Fra/6) 7:6(5), 6:1
Zidanšek T. (Slo) – Zakharova A. (Rus/Q) 6:4, 6:4

2. kolo
Juvan K. (Slo) – Paolini J. (Ita)
Zidanšek T. (Slo) – Bogdan A. (Rom)

Dvojice, 1. kolo
(1)Klepač A./Siegemund L. – Abduraimova N./Burrage J.
Friedsam A-L./Juvan K. – (4)Alexandrova E./Heisen V. 2:6, 7:5, 5:10
Babos T./Zidanšek T. – Morderger T./Morderger Y. 6:2, 6:1
Lovrič P./Smejkal L. – Busca C./Mihalikova T. 2:6, 1:6
Nagy A./Radišič N. – (2)Potapova A./Sizikova Y. 4:6, 3:6

Četrtfinale
Babos T./Zidanšek T. – Fomina A./Gamarra Martins I.