Necepljeni igralci brez vizuma za OP Avstralije, Đoković dvomi o nastopu

Necepljeni teniški igralci bodo najverjetneje ostali brez vizuma za vstop na peto celino in nastop na uvodnem grand slamu sezone, odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Eden takšnih je tudi številka 1 Srb Novak Đoković, branilec naslova, ki pa je v ponedeljkovem pogovoru za Blic še enkrat poudaril, da ne želi razkriti svojega cepilnega statusa.

Premier zvezne države Victoria Dan Andrews je danes napovedal, da ne pričakuje nobenih izjem za vstop v državo glede covidnih meril za teniške igralce, ki januarja tradicionalno začenjajo sezono v Avstraliji.

“Menim, da necepljen teniški igralec ne bo mogel do vize za vstop v to državo,” je dejal Andrews in dodal: “Virus ne izbira in mu je povsem vseeno, koliko grand slamov si osvojil ali na katerem mestu teniške lestvice si.”

Kot še poročajo avstralski mediji, je Andrews dodal: “Če pa bodo slučajno prejeli vizum, bodo morali za nekaj tednov v karanteno, medtem ko za polno cepljene karantene ne bo.”

Đoković se je javno že večkrat izrekel proti cepivom, čeprav sam rad poudarja, da ni proticepilec ampak za svobodno odločanje, in za zdaj tudi noče razkriti, ali je cepljen proti novemu koronavirusu ali ne.

Srbski zvezdnik je trikrat zaporedoma osvojil OP Avstralije in bi v Melbournu lovil rekordni 21. turnir za veliki slam, potem ko je na septembrskem OP ZDA izgubil v finalu in od takrat še ni zaigral.

V pogovoru za srbski Blic je dejal, da bo do konca sezone nastopil na mastersu v Parizu, finalu sezone v Torinu in Davisovem pokalu, in obenem že sam izrazil dvom o nastopu na peti celini. Dodal je tudi, da je razočaran nad mediji, ki da sejejo strah in paniko glede koronske bolezni med ljudi, ter razdvajajo na cepljene in necepljene.

Đoković, ki ima tako kot Švicar Roger Federer in Španec Rafael Nadal “v žepu” 20 grand slamov, bi v Melbournu lovil svoj že deseti naslov. “Za zdaj še ne vem, ali bom zaigral v Avstraliji ali ne. Seveda si tja želim iti. Melbourne je moj najuspešnejši turnir, rad imam naš šport in sem visoko motiviran,” je sklenil Đoković.

Medtem pa je Andrews v pogovoru za domače medije še dodal, da bo cepljenje obvezno tudi za dirko svetovnega prvenstva v formuli 1, ki je na koledarju aprila. “Velika nagrada je spomladi in prepričan sem, da na dirki ne bo oseb, ki ne bi bile polno cepljene,” je zatrdil Andrews.