Na Zahodu pozivi Kitajski, naj dokaže, kje je Peng Shuai

Vrstijo se pozivi kitajskim oblastem, naj predloži dokaze o tem, kje se nahaja teniška igralka Peng Shuai. Zaradi izginotja Pengove je globoko zaskrbljenost izrazila Bela hiša. Združenje teniških igralk (WTA) pa je zagrozilo, da je pripravljeno umakniti vse svoje turnirje iz Kitajske zaradi zadeve Peng Shuai.

Zdaj 35-letna Pengova, nekdanja prva igralka sveta v ženskih dvojicah, ni bila vidna v javnosti, odkar je 2. novembra nekdanjega visokega uradnika kitajske komunističnega partije Zhang Gaolija obtožila spolnega napada.

Pengova je 2. novembra v daljši objavi na Weiboju zapisala, da jo je Zhang prisilil v seks z njim, potem ko jo je pred tremi leti povabil v svojo hišo, da bi z njim in njegovo ženo igrala tenis. Le pol ure kasneje je bila njena objava izbrisana.

Niti Zhang, nekdanji podpredsednik kitajske vlade, niti kitajska vlada nista komentirala obtožb Pengove in razprava o tej temi je bila blokirana na kitajskem internetu, ki je močno cenzuriran, navaja britanski Guardian.

“Želimo pridobiti trdne dokaze o njenem bivališču in dobrem počutju ter zahtevamo, da se preiščejo njene obtožbe o spolnem napadu,” je v petek v Ženevi dejala Liz Throssell, tiskovna predstavnica visoke komisarke ZN za človekove pravice Michelle Bachelet, še navaja britanski Guardian.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki pa je kitajsko vlado pozvala, naj zagotovi “neodvisen, preverljiv dokaz” o bivališču Pengove.

Kitajske oblasti za zdaj uradno še niso potrdile, kje se nahaja izginula teniška igralka. So pa državni kitajski mediji objavili fotografije Pengove, za katere ni bilo mogoče neodvisno potrditi kdaj in kje so bile posnete.

Kitajski Global Times je objavil fotografije s profila WeChat, ki prikazujejo teniško igralko, kako sedi na tleh sobe, v ozadju se vidi kopica plišastih igračk, in pozira nasmejana, kako z rokama dviguje sivega mačka.

Hu Xijin, glavni urednik Global Times, je na Twitterju zapisal, da “so njegovi viri potrdili, da fotografije prikazujejo trenutno stanje Pengove. V zadnjih nekaj dneh je prosto bivala v svojem domu in ni hotela, da bi jo motili. Kmalu se bo pojavila v javnosti in sodelovala pri nekaterih aktivnostih,” je zapisal Hu.

Nabor fotografij, ki so bile v petek objavljene na omrežju WeChat, je razkril novinar državne kitajske televizijske mreže CGTN Shen Shiwei. “Njena prijateljica je delila tri fotografije in posnetek zaslona trenutkov Pengove v WeChatu,” je zapisal na Twitterju.

Državna medijska mreža CGTN je pred tem objavila e-pošto, za katero trdijo, da naj bi jo Pengova poslala WTA.

Toda v medijih na zahodu se je sprožil dvom v pristnost fotografij in sporočil, ki jih na Kitajskem pripisujejo Pengovi. Vodja združenja teniških igralk Steve Simon sam ni mogel stopiti v stik s Pengovo, ki bi mu sama potrdila, v kakšnem stanju je.

Simon je v pogovoru za ameriški CNN dejal, da mora WTA zahtevati pravičnost in ne more sklepati kompromisov. “Ženske je treba spoštovati in jih ne cenzurirati,” je dejal. Njegove komentarje so pozdravili sedanji in nekdanji teniški igralci, vključno z Billie Jean King.

“Njena varnost je naša najpomembnejša skrb in potrebna je jasnost situacije. Potreba po preverljivi neposredni komunikaciji z njo je ključnega pomena,” je sporočil Andrea Gaudenzi, izvršni predsednik Združenja teniških profesionalcev (ATP).

Podporo Pengovi so izrazili nekdanji ter zdajšnji igralci in igralke tenisa.