MOK: S Pengovo smo opravili še en video klic

Teniški in športni svet zaposluje usoda dvakratne zmagovalke turnirjev za veliki slam v konkurenci ženskih dvojic Peng Shuai, ki je visokega funkcionarja kitajske komunistične partije obtožila spolnega napada. Predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja so s Pengovo v sredo opravili nov video klic ter ji ponudili podporo.

“Delimo enako skrb kot mnogi drugi ljudje in organizacije glede dobrega počutja in varnosti Pengove. Zato je ravno včeraj ekipa MOK z njo opravila še en videoklic. Ponudili smo ji široko podporo, z njo bomo ostali v rednih stikih, januarja pa smo se že dogovorili za osebno srečanje,” so v današnji izjavi za javnost sporočili s sedeža MOK v Lozani.

“Obstajajo različni načini, kako doseči njeno dobro počutje in varnost. K reševanju njenega položaja smo pristopili zelo človeško in osebno. Ker gre za trikratno olimpijko, MOK te pomisleke obravnava neposredno s kitajskimi športnimi organizacijami. Uporabljamo ‘tiho diplomacijo’, ki se glede na okoliščine in na podlagi izkušenj vlad in drugih organizacij kaže kot najbolj obetaven način za učinkovito ravnanje v tovrstnih humanitarnih zadevah,” so zapisali pri MOK.

Predsednik MOK Thomas Bach je 21. novembra opravil polurno videokonferenco s Pengovo, med katero je kitajska teniška igralka pojasnila svoj položaj. Na podlagi pogovora na daljavo v olimpijskem komiteju sklepajo, da je varna in dobro glede na težke razmere, v katerih se nahaja.

“To je bilo ponovno potrjeno v včerajšnjem klicu. Naš človeški in osebno osredotočen pristop pomeni, da smo še naprej zaskrbljeni zaradi njenega osebnega položaja in jo bomo še naprej podpirali,” so še zapisali pri MOK.

Mednarodno združenje teniških igralk WTA je zaradi neodzivnosti kitajskih oblasti v primeru igralke Peng Shuai v sredo odpovedalo vse turnirje, ki bi jih morala v prihodnjem letu gostiti Kitajska, vključno s tistimi v Hongkongu, je sporočil predsednik WTA Steve Simon.

Odkar je 35-letna Pengova, nekdanja prva igralka sveta v ženskih dvojicah in dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam v Wimbledonu (2013) in Parizu (2014) s Tajvanko Hsieh Su-wei, v začetku novembra obtožila nekdanjega visokega kitajskega politika spolnega napada, je združenje WTA večkrat izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nejasne usode teniške igralke.

Kitajske oblasti po njenem nenadnem in nenapovedanem izginotju niso sporočile, kje se nahaja teniška igralka. Niti obtoženi Zhang Gaoli, nekdanji podpredsednik kitajske vlade, niti zdajšnja kitajska vlada nista komentirala obtožb Pengove. Razpravo o tej temi pa so blokirali na kitajskem internetu. Nekaj minut po objavi so izbrisali vse njene objave, ki se nanašajo na razmerje z Gaolijem. Za nekaj časa je Pengova izginila iz družbenega življenja.