Marino Kegl: “Z igrami in uvrstitvijo na olimpijskih igrah se ne obremenjujem, pomembno je le, da bom igral svoj najboljši tenis”

V tokratnem FB pogovoru v projektu Teniško aktivni! je bil gost Marino Kegl. 26-letni teniški igralec je gluh od rojstva, že nekaj let pa je eden izmed najboljših gluhih igralcev na svetu. Letos je na evropskem prvenstvu osvojil bronasto kolajno, naslednje leto pa ga čaka nastop na olimpijskih igrah v Braziliji.

Marino Kegl vselej s ponosom dvigne slovensko zastavo. (Foto: Facebook/Marino Kegl – Deaf Tennis Player)

“Moja teniška pot se je začela naključno. Star sem bil osem let, med počitnicami pa je mojega očeta poklical oče enega izmed sošolcev, ki me je povabil na tenis. Očetu je bila ideja všeč in tenis sem takoj vzljubil,” je dejal Marino. Spomine o začetku teniške poti pa je nato obudil še oče Darko: ”Pomembno mi je bilo, da hodi v družbo. Da se giba, da je med vrstniki. Tenis je hitro vzljubil. Vsi smo bili veseli, da ne bo sedel doma, ampak se bo ukvarjal s športom. Šport mu je bil odskočna deska za življenje.”

“Največja razlika med gluhimi in slišečimi je ravnotežje. Tu je potem še občutek za prostor, nima pa tudi eksplozivnosti. Če poenostavim, on se balansira z možgani,“ je o ovirah dejal oče Darko, ki je tudi njegov trener, največ pomoči pa dobita pri ŽTK Maribor, kjer Marino veliko trenira z najbolj obetavnimi igralci tega kluba: “Na žalost med gluhimi v Sloveniji nimam konkurence. Sam imam srečo, da imam v družini brezpogojno podporo. Tenis je naš način življenja. Zato v Sloveniji veliko igram na turnirjih Tenis Slovenije. Tekmovanja s slišečimi so za moj razvoj zelo pomembna. Na ŽTK treniram v skupini, popoldne pa treniram z očetom. V klubu je moj glavni trener Iztok Božič, veliko pa mi pomagata tudi Mato Sušac in Brane Glogovac. V Mariboru imam veliko sparingov. Gre za najboljši klub v Sloveniji, zato je konkurenca velika. Na treningu se borimo za vsako točko. Ravno v teh dneh treniram na trdem igrišču z velikim upom slovenskega tenisa Sebastianom Dominkom,” je dejal Marino.

Še več zanimivih podrobnosti o teniški družini Kegl pa v tem posnetku.