Kratka zgodovina tenisa v Portorožu

Obalni biser Portorož poznamo kot zdraviliški kraj in mesto zabave, pomemben del turistične ponudbe pa je tudi šport. Zaradi primerne lege in tople klime je v športnem turizmu najbolj pomemben in priljubljen prav tenis. Ta ima na Obali dolgo in bogato tradicijo. V osemdesetih je bil Portorož del turnirjev Istrske riviere. To so bili turnirji, ki so povezali celotno Istro (Pula, Poreč, Rovinj, Umag).

Na tekmovanjih so nastopali nekateri največji zvezdniki takratnega časa. Igrali so naprimer Slobodan Živojinović, Peter Korda, Goran Ivanišević. V času samostojnosti je Portorož gostil dvoboje za Davisov pokal, nepozabna pa sta bila dvoboja proti Rusiji in ZDA v pokalu FED. V času ženske zlate generacije (Srebotnik, Pisnik, Matevžič, Križan) sta med drugimi na osrednjem stadionu igrali Martina Navratilova in Venus Williams. Teniška zveza Slovenije pa je ob uspehih te generacije takrat že razmišljala o organizaciji WTA turnirja v Sloveniji. In res, leta 2005 je bil v Portorožu organiziran prvi od šestih turnirjev. Katarina Srebotnik je kar dvakrat nastopila v finalu, a je v obeh primerih ostala brez turnirske zmage. Na turnirju so v kratki zgodovini nastopile številne znane igralke.

Dinara Safina je leta 2009 je na turnirju zmagala kot prva igralka sveta, leto kasneje pa je bila prva nosilka Srbkinja Jelena Janković, takrat 4. igralka sveta. Ob tem pa je potrebno omeniti tudi Danko Caroline Wozniacki, ki je kasneje postala tudi številka ena svetovnega tenisa.

Wozniackijeva je leta 2008 tu igrala v polfinalu, ko jo je premagala Sara Errani. Italijanka je turnir nato tudi dobila, 13 let kasneje pa je znova v Portorožu. V šestih letih smo dobili šest različnih zmagovalk turnirja, zadnja zmagovalka je postala Rusinja Ana Čakvetadze. Istega leta je do največjega uspeha na turnirju z uvrstitvijo v polfinale prišla Polona Hercog, ki je morala zaradi poškodbe tokrat odpovedati nastop. Tu je trikrat nastopila tudi letošnja prva nosilka Hrvatica Petra Martić, ki je dvakrat prišla do četrtfinala. Poleg nje se lahko z nastopi na tem turnirju pohvali tudi Andreja Klepač, ki bo tokrat nastopala le v igri dvojic.