Gregor Krušič: “Želeli bi si, da nastop v polfinalu turnirja za Grand Slam ni več presenečenje, ampak redna praksa”

V prvem Facebook pogovoru v letu 2022 v projektu Teniško aktivni! je bil gost Gregor Krušič. Direktor Tenis Slovenije je najprej ocenil preteklo delo, nato pa je pogled obrnil v prihodnost in spregovoril o pomembnih projektih, ki čakajo Tenis Slovenijo.

Gregor Krušič (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

“Od leta 2013 smo se izjemno trudili s konsolidacijo zveze. To nam je tudi uspelo doseči. V nadaljevanju smo potem največ pozornosti namenili marketingu. Verjamemo, da je le-ta podoba panožne zveze. Trženje izdelanih marketinških produktov nam je omogočilo finančno stabilizacijo. Ob tem nam je uspelo tudi popularizirati naš šport, okrepili pa smo tudi našo operativno pisarno. V zadnjih letih smo veliko pozornosti namenili tudi nacionalnim turnirjem. Veseli me močan porast ligaških ekip, več je komunikacije s sodniško organizacijo, dvigujemo pa tudi raven Seniors organizacije in rekreativnega tenisa. Z letošnjim letom pa se vključujemo tudi v tekmovalni tenis. Zavedamo se, da vrhunski šport predstavlja eno najvišjih oblik človekove ustvarjalnosti na področju športa, vrhunski športni dosežki pa odražajo razvitost športne panoge, kažejo na njeno organiziranost in strokovnost, vplivajo na športno industrijo, trgovino, turizem, medije in nenazadnje nacionalni ponos,” je za začetek dejal Krušič, ki je nato spregovoril še o turnirju WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Kot vemo se je vrhunski ženski tenis po 11 letih vrnil v Slovenijo: ”Gre za izjemen projekt. Konec leta 2020 smo zaradi agilnosti prišli do informacije in nato možnosti za organizacijo turnirja. Povezali smo se z Anjo Vreg, ki je bila moja desna roka. V pol leta nam je uspelo organizirati izjemen dogodek. Po navadi priprave trajajo leto in več. To je bil nek izjemen “push” oziroma odriv v hrbet za celotni slovenski tenis. Dogodek so opazili in pohvalili na vseh nivojih organizacije WTA. To nam bo seveda olajšalo organizacijo turnirja v letošnjem letu. Potekajo intenzivni pogovori o tem ali bomo lahko organizacijo tekmovanja zadržali, po drugi strani pa že potekajo pogovori s sponzorji, da bomo to lahko finančno tudi pokrili.”

Letošnja sezona bo pomembna tudi za obe reprezentanci. Moško čaka nastop v Južni Ameriki, marca bo v Davisovem pokalu tekmec Čile. Aprila pa bo po dveh letih nastopila tudi ženska reprezentanca. Gregor Krušič pa je omenil še nekaj pomembnih projektov Tenis Slovenije: “Vlagamo v vse segmente. Nov projekt so regijski sateliti, kjer bodo igrali otroci od 8 do 16 let, ki trenirajo približno dvakrat na teden in nimajo velikih tekmovalnih ambicij. Zato smo se odločili za ta projekt. Prvi bo januarja, skupno pa bodo štirje na leto. Veliko pozornosti posvečamo nacionalnim turnirjem. Sodelujemo z vsemi organizatorji, pomagamo z žogami, darilnimi vrečkami, pokali. Zavedamo se, da je to pomemben del naše organizacije, zato želimo dvigniti kakovost tekmovanj. Omenil bi še prvi Seniors turnir, ki bo na sporedu 29. januarja (BTC Medot). Aprila začnemo tudi z vseslovensko ligo. Razvijamo pa tudi platformo, kjer bodo rekreativci dobili vse na enem mestu. Z Gregorjem Šenico in Trenersko organizacijo pa pripravljamo tudi načrt razvoja trenerjev in teniških klubov, ki so usmerjeni v razvoj tekmovalcev. V ozadju imamo veliko perspektivnih igralcev. Za njih si želimo organizirati turnirje s katerimi ji bomo olajšali pot proti profesionalnemu tenisu. Za program mladinskih reprezentanc zato namenjamo 150 tisoč evrov. Nadaljnji cilj je organizacija dodatnih turnirjev Tennis Europe in ITF. Trenutno jih je 18, želimo pa jih imeti 23. Predvsem jih želimo umestiti v zimski del sezone. Pri mladinskih turnirjih želimo dvigniti tudi rang tekmovanja. Organizirali bomo tudi 10 WTT turnirjev (15.000 in 25.000 dolarski turnirji). Pogovarjamo pa se tudi z Mestno občino Ljubljana, da bi leta 2023 znova organizirali ATP Challenger turnir. Zato pozivamo klube, da se še bolj vključijo v tekmovalni tenis. Potrebna je široka baza na vseh nivojih, da bomo lahko znova uživali ob takšnih rezultatih kot so bili letos. ”

Celoten pogovor si lahko ogledate na tej povezavi.