Evropa vodi s 3:1

V dvorani TD Garden v Bostonu se je ponoči začela četrta po vrsti izvedba Pokala Laver, moškega teniškega turnirja, na katerem se meri šest evropskih igralcev proti šestim iz preostanka sveta. Po prvem dnevu dvobojev Evropa vodi s 3:1 v zmagah proti Svetu. V Bostonu lani turnirja niso mogli izpeljati.

Evropa, katere kapetan je sloviti Šved Björn Borg, je dosegla zmage v prav vseh treh posamičnih dvobojih dneva, za uvodno vodstvo s 3:0 proti ekipi, ki jo kot kapetan vodi sloviti Američan John McEnroe.

Norvežan Casper Ruud je premagal predstavnika ZDA Reillyja Opelko s 6:3, 7:6 (4), Italijan Matteo Berrettini je bil uspešnejši od Kanadčana Felixa Auger-Aliassima s 6:7 (3), 7:5 (8), Rus Andrej Rubljov pa je s 4:6, 6:3 (9) premagal Diega Schwartzmanna iz Argentine.

Edino zmago so igralci Sveta dosegli v konkurenci dvojic. Uspešna je bila ameriško-kanadska kombinacija John Isner/Denis Shapovalov, ki je italijansko-nemški par Berrettini/Alexander Zverev ugnala s 6:4, 6:7 (1).

Na sobotnem sporedu so še štirje obračuni. Uvodoma se bosta udarila Grk Stefanos Cicipas in Avstralec Nick Kyrgios, nato bosta sledila posamična obračuna Zverev – Isner in Rus Danil Medvedjev – Shapovalov ter za konec obračun dvojic Rubljov/Cicipas in Isner/Kyrgios.

Vse tri dosedanje turnirje je dobila Evropa. Leta 2017 v Pragi je zmagala s 15:9, naslednje leto v Chicagu s 13:8, predlani v Ženevi pa je odločitev padla šele v zadnjem dvoboju med Nemcem Alexandrom Zverevom in Kanadčanom Milošem Raonićem (13:11).

“Ne bi si mogli želeti boljšega začetka v Pokalu Laver. A do tega je še dolga pot,” je dejal kapetan ekipe Evropa Borg, ki je od 1974 do 1981 osvojil 11 posamičnih naslovov na turnirjih za grand slam, šestkrat je osvojil Roland Garros in petkrat Wimbledon.

Zmagovalec tega turnirja bo postala prva ekipa, ki bo osvojila 13 zmag oziroma točk.

Naslednje leto bo ta turnir v londonski O2 Areni.

Pokal Laver pripravlja podjetje Rogerja Federerja v sodelovanju s teniškima zvezama Avstralije in ZDA ter Združenjem poklicnih igralcev (ATP).