Evropa po veliki prevladi blizu nove zmage

Evropski teniški igralci so blizu četrtega zaporednega naslova v pokalu Laver, potem ko so proti igralcem Sveta v dvorani TD Garden v Bostonu prevladovali tudi drugi dan. Dobili so vse štiri dvoboje in vodijo z 11:1 v točkah, kar pomeni, da jih od zmage ločita le še dve točki.

Grk Stefanos Cicipas je bil s 6:3 in 6:4 boljši od Avstralca Nicka Kyrgiosa, Nemec Alexander Zverev je po treh nizih s 7:6 (5), 6:7 (6) in 10:5 premagal Američana Johna Isnerja, v zadnjem posamičnem dvoboju pa zmagovalec nedavnega odprtega prvenstva ZDA, Rus Danil Medvedjev ni imel brez težav s Kanadčanom Denisom Shapovalovom. Rus je zmagal s 6:4 in 6:0.

“Igral sem neverjeten tenis, posebej v drugem nizu,” je bil s svojo predstavo zadovoljen Medvedjev.

Prvi dan so bili igralci Sveta, ki jih kot kapetan vodi sloviti Američan John McEnroe, uspešni v igri dvojic, medtem ko so drugi dan tudi na tem dvoboju morali priznati premoč Evropi. Rus Andrej Rubljov in Cicipas sta proti Isnerju in Kyrgiosu slavila s 6:7 (8), 6:3 in 10:4.

“Nismo še zmagali, ampak kaže dobro,” je dejal kapetan Evrope Šved Björn Borg, 11-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Vse tri dosedanje turnirje je dobila Evropa. Leta 2017 v Pragi je zmagala s 15:9, naslednje leto v Chicagu s 13:8, predlani v Ženevi pa je odločitev padla šele v zadnjem dvoboju med Nemcem Alexandrom Zverevom in Kanadčanom Milošem Raonićem (13:11). Lani turnirja ni bilo.

Pokal Laver je moški teniški turnir, na katerem se meri šest evropskih igralcev proti šestim iz preostanka sveta. Tekmovanje poteka tri dni, vsak dan so odigrani trije posamični dvoboji in en obračun dvojic. Prvi dan je zmaga vredna eno točko, drugi dan dve in zadnji dan tri. Prva ekipa, ki osvoji 13 točk, zmaga.

Naslednje leto bo ta turnir potekal v londonski O2 Areni.

Pokal Laver pripravlja podjetje Rogerja Federerja v sodelovanju s teniškima zvezama Avstralije in ZDA ter Združenjem poklicnih igralcev (ATP).