Emma Raducanu in Beatriz Haddad Maia v Portorožu začeli z zmago

V Portorožu se je v ponedeljek začel tudi glavni del turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Nagradni sklad turnirja je 251.750 ameriških dolarjev. Obe Slovenki v glavnem turnirju, Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, bosta prvo tekmo odigrali v torek. 

Brazilka Haddad-Maia v 1. kolu boljša od Danke. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

V ponedeljek so bile ob šestih kvalifikacijskih dvobojih odigrani že tudi prvi štirje obračuni glavnega dela turnirja. V uvodnih dveh dvobojih sta se napredovanja v 2. kolu veselili Rusinji Ekaterina Alexandrova (24. na WTA), ki je bila boljša od Marte Kostjuk (54. na WTA), ter Anastasija Potapova (45. na WTA). Ta je bila s 6:4 in 7:6(5) boljša od Američanke Claire Liu (81. na WTA).

V četrtem in petem ponedeljkovem obračunu na osrednjem igrišču sta se predstavili še 1. in 2. nosilka turnirja, Emma Raducanu (83. na WTA) in Beatriz Haddad Maia (18. na WTA). Prva je premagala Ukrajinko Dayano Yastremska (89. na WTA), od nasprotnice, Danke Clare Tauson (59. na WTA), pa je bila boljša tudi Brazilka.

Danes je brez nastopa v glavnem turnirju ostala Živa Falkner, ki je v drugem kolu kvalifikacij izgubila proti Romunki Eleni-Gabrieli Ruse (96. WTA). Rezultat je bil 6:3, 6:0.

Jutri bo na osrednje igrišče Arene Portorož bo v četrtem dvoboju dneva stopila Kaja Juvan. Njena tekmica bo ena izmed najizkušenejših igralk v karavani Francozinja Alize Cornet. “Letos je na turnirju veliko kakovostnih igralk. V prvem kolu sem dobila zelo izkušeno igralko. Že zdaj sem bom poizkušala čim več naučiti oziroma dati čim več od sebe. Bolj kot na zmago ali poraz gledam na to, kaj se lahko naučim v dvoboju. Vseeno pa upam, da se bo tekma končala v mojo korist. V vsakem primeru pa se od takšnih igralk lahko veliko naučim. Gre za igralko, ki je res dolgo med najboljšimi, tako da lahko od nje dobim veliko stvari,” je pred jutrišnjim dvobojem proti 32-letni Francozinji dejala Juvanova.

Osrednji dvoboj ob 19. uri pa bo igrala druga Slovenka v glavnem turnirju Tamara Zidanšek. Njena tekmica bo Rusinja Anastasija Zaharova (160. WTA), ki je pot v Portorožu začela v kvalifikacijah. “Težko reči, kaj pričakovati. V tenisu kot športu je dejansko vsak dan drugačen od drugega. Vsak dan moraš dati vse od sebe, treba pa je imeti tudi malo sreče. Vseeno mislim, da sem dobro pripravljena, poskusila bom uživati in pustiti, da me ponese domače vzdušje,” je za začetek dejala Zidanškova.

Konjičanka je nato ocenila tudi konkurenco na turnirju: “Tekmujemo v absolutni konkurenci. Prejšnji teden smo igrale še turnir za grand slam, zato igralke tukaj niso čisto nič drugačne kot na prejšnjem turnirju. Vsa turneja potuje po celem svetu, le malo se tu in tam razporedimo. Turnirja se zelo veselim, je močan, kar je dobro za promocijo tenisa pri nas, da ljudje vidijo, da je tenis v Sloveniji popularen. Tudi s prihodom takšnih igralk se to opazi. Za nas je to lahko zgolj dobro.

Zidanškova je bila danes uspešna tudi v igri dvojic, manj uspešna pa je bila Juvanova v paru z Nemko Friedsamovo ter dvojica Pia Lovrič/Lara Smejkal.

Zmagovalka turnirja bo za zmago prejela 26.770 evrov, poraženka v finalu pa 15.922 evrov. Zmagovalki v igri dvojic bosta prejeli 9.680 evrov.